Юристи издадоха кой може да е следващият служебен премиер на България

България отблизо

Нито един от посочените в конституцията възможни служебни премиери не желае да заеме поста, показаха срещите при президента Румен Радев и неофициалните обяснения на хората от “домовата книга”. Проблемът е, че никой не иска да се раздели с поста, който заема в момента, пише Труд бг.

Това наложи спешна промяна в закона за БНБ и през неговите преходни и заключителни разпоредби и в закона за Сметната палата и за омбудсмана.

 

Поправката позволява на служебния премиер да излезе в неплатен годишен отпуск, докато заема поста. Депутатите побързаха още днес да приемат на първо четене корекцията, която не се отнася единствено за Росен Желязков.

“Поправка не решава проблема, защото се нарушава конституцията”, коментира професорът по конституционно право Пламен Киров.

Той цитира чл. 113 от основния закон, който казва, че членовете на Министерски съвет не могат да извършват дейности, несъвместими с дейността на народния представител. В чл. 68 на Конституцията пише, че народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба.

 

Следователно неплатеният отпуск по никакъв начин не решава проблема, каза още проф. Киров.

Вече е ясно, че в крайна сметка на някого от нежелаещите ще се наложи насила да оглави временния кабинет, за да няма пречка пред провеждането на предсрочните избори, коментираха юристи.

Според доцента по конституционно право Наталия Киселова в случай, че никой не е готов да оглави служебен кабинет, президентът по време на консултациите с парламентарните партии ще обсъди проблема, за да потърсят заедно решението му.

Междувременно от ППДБ мобилизираха юристи, които да твърдят че няма проблем правителството в оставка да проведе предсрочните избори.

В конституцията обаче е записано следното: Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок (чл.99, ал.5). В ал. 7 на чл. 99 е посочено, че “основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори”.

Президентът Румен Радев вече каза, че и в почивните дни ще продължи с втори кръг разговори с посочените в основния закон възможни служебни премиери.

 

От този кръг отпаднаха омбудсманът, който заминава в Страсбург в Европейския съд по правата на човека и зам.-омбудсманът, който подаде оставка.

Сигурно е и че изборът на държавния глава няма да се спре на гуверньорът на БНБ и заместниците му заради предстоящото ни влизане в еврозоната.

Остават председателя на НС, шефът на Сметната палата и двамата му заместници. Мандатът на шефа на Сметната палата Димитър Главчев започна миналата година, а на заместниците му е приключил. Те обаче имат право на втори мандат.

Никой от тримата обаче не би могъл да заема позиция в ръководството на Сметната палата най-малко 3 години, ако приеме поста служебен премиер.

По данни на “Труд news”, президентът Румен Радев междувременно е започнал срещи и с бивши министри от служебните си кабинети.

 

Не мога да коментирам кой ще е служебен премиер, има Конституция, по която се действа, а аз гласувах пълно доверие на Христо Иванов, за подробности питайте него и министър Атанас Славов.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос относно конституционните неясноти с назначаването на служебен премиер и блокирането на провеждането на предсрочни избори.

“Защо последният ден на кабинета се раздават централи, прехвърлят се милиарди от едно министерство в друго. Дори МВФ заяви, че декапитализацията на енергийните дружества е груба грешка”, каза още Борисов.

“Когато аз говорих да не се дават милиони за избори, ми се отговаряше, че демокрацията е безценно нещо. Ще излезем в отпуск по време на предизборната кампания!”, отсече Борисов.

 

Президентът Румен Радев заяви, че ще обяви избора си за служебен премиер след приключване на разговорите с всички възможни кандидати за поста според Конституцията.

След първите ми срещи с кандидатите за служебни премиери опциите са изключително стеснени и виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на някои от тези длъжности, заяви президентът Румен Радев по повод консултациите с лицата, които по Конституция може да бъдат назначени за служебен премиер.

“Винаги, когато един избор е лимитиран, той не може да доведе до най-добрия резултат”, каза президентът Румен Радев. Държавният глава коментира, че след гласуваните промени в Конституцията може да възникнат ситуации с всякакви подводни камъни в процеса по назначаването на служебното правителство.

”Аз вече заявих, че ще направя всичко възможно да изпълня изискванията на Конституцията независимо колко лоши са тези промени”, каза още Радев и отбеляза, че разговорите вървят спокойно и конструктивно. “Нека ви споделя за моя избор за служебен премиер, като приключат всички срещи”, заяви Радев.

Заради консултациите за служебното правителство държавният глава обяви по-рано, че ще отмени всичките си други ангажименти. Това наложи Радев да проведе телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев по повод необходимостта от отлагане на планираното си посещение в Баку. От своя страна президентът Алиев е подновил поканата към президента Радев да посети Азербайджан в удобно за двете страни време.

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов: Още няма директно решение

Консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение, каза подуправителят на БНБ Петър Чобанов след разговора си с президента Румен Радев.

“Мисля, че и за еврозона, и за по-нататъшното икономическо развитие, екипът в Централната банка, който е формиран, трябва да продължи да действа и да вървим напред.

Оттук нататък, разбира се, всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на господин президента, когато той го вземе”, коментира още подуправителят на БНБ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *