Адвокат Недева: Кандидатът на премиера за главен прокурор излъчва опасни послания!

България отблизо

Единственият кандидат за поста главен прокурор – Иван Гешев, който много пъти показа, че е лоялен към премиера, излъчи опасни за бъдещето на прокуратурата послания.

Това заяви пред БНР адвокат Емилия Недева. Тя е един от адвокатите, подписали искането от адвокатурата, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да проверят етичните и професионални качества на Иван Гешев.

Искаме главен прокурор, чиито девиз е „Законът ми е Бог„, каза Недева.

По думите й, с интервюто на Гешев пред БНТ, той е дал заявка, че не законът и не Конституцията ще бъдат неговите божества, защото прокурорската клетва включва най-напред изпълнение точно на Конституцията и на законите на страната. Това интервю показа профила и качествата на този кандидат, неговите приоритети.

„Схващането в част от българската прокуратура, че не може да се разследва без първо да се вземе мярка за неотклонение „задържане“ е пагубно по начало за правосъдието, защото до настоящия момент то ни е донесло страхотни финансови загуби“, каза адвокатът и даде пример с множеството дела и осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека, както и на вътрешните съдилища.

По думите й при обсъждане кандидатура за главен прокурор, трябва да се разгледа цялата дейност, целия професионален път на този кандидат.

Тя даде пример с едно от знаковите дела – по делото „Иванчева“ Гешев беше критикуван за незачитане на правата на задържаните, с начина по който са осъществени арести.

„Тогава, ако не сте забравили, той се и подигра с журналистите, които казаха че са видели кметицата, а той им каза: „Това е само мираж„, припомни адвокат Недева./news.bg/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *