Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само себе си! Фактите, които СРУТВАТ лъжите за Васил Левски!

България отблизо

Тези крилати думи на Апостола на свободата Васил Левски и днес взривяват българската душевност.

Но освен посланието, че свободата може да се извоюва само с цената на велика саможертва, тези думи носят и едно усещане за трагична обреченост. Мисълта, че въстанието едва ли ще успее, която е скрита дълбоко в подсъзнанието на Апостола и го  тормози непрекъснато, намира своя израз в това негово откровение пред войводата Панайот Хитов.

Днес потомците на Хаджи Иванчо Хаджипенчович, който е в тричленката, осъдила Левски на смърт, се стремят да изопачат живота и делото на Апостола. Точно  както опитват да изопачат и фактите за делото на нашия велик първоучител Константин-Кирил Философ. И както изопачават делото на патриарха на българската литература Иван Вазов.

А основната посока на това изопачаване е  Русия. Русия искала да ни пороби и Русия не искала да ни освободи. Сега няма да се спираме на тефтерчето на Левски и дали бил казал, че който ни освободи, той ще ни пороби. Защото в тефтерчето, което ни показват днес, може да пише всичко, което новобогаташите поискат.

Така че, нека просто поразсъждаваме върху безспорните факти. Факт е, че по времето, когато Левски подготвя въстанието, населението на България наброява около 1 милион 800 хиляди души. Като махнем старците, децата и жените сме били не повече от 1 милион. Това население е било без никакво въоръжение, без никаква военна подготовка, разпръснато из България, без възможност за комуникация между населените места или начини за бързо придвижване по територията на страната. Без наченки на някаква организирана войска. Без нищо.

Как тогава българите са можели да извоюват свободата си срещу мощната Османска империя, чиято армия е въоръжена с най-новите оръжия  на немски и английски фирми? Левски и неговите съратници са разбирали много ясно това обстоятелство. Разбирал го е и Ботев. Но, както казва гениалният поет, той не можел повече да гледа „турчин, че бесней над бащино му огнище“. Ето защо организирането на въстанието е започнало от убедеността, че повече не може да се живее така. Че трябва да тръгнем на бой срещу тирана. Защото ако ние самите не се борим за своята свобода, никой друг няма да иска да ни помогне.

А факт е, че Левски и апостолите около него, са мислели за външна помощ. Ще докажем това след малко. Но кой отвън би искал да ни помогне да се освободим? Апостолът много добре е знаел, че Западът – Англия и Германия,  подкрепят Високата порта. Дори са я въоръжавали по всички възможни начини, за да може Турция да противостои на руското влияние на Балканите. Защото на Балканите живеят много народи, които исторически и генетично са свързани с Русия. Цялото творчество на Иван Вазов разкрива огромната обич и надеждата на българите, че „Дядо Иван“ ще им помогне да се освободят.

Нещо повече. Самият Бенковски, след разгрома на Априлското въстание от 1876 г. произнася знаменателните думи: „Аз отворих дълбока рана в гърдите на Османската империя. Сега Русия може да заповяда“. Към Русия са били насочени погледите на народа и на организаторите на въстанието. И огромна лъжа е твърдението, че руските дипломати се радвали на залавянето и обесването на Васил Левски. Защото и те много добре са разбирали, че едно българско въстание не може да успее срещу редовната турска войска и башибозукът. Но то ще им даде повод да започнат война срещу Турция и да освободят своите славянски братя от България.

Нека не забравяме още, че Русия е единствената държава в света, която е имала интерес от мощна славянска, православна и приятелска България на Балканите. И тя доказва по недвусмислен начин това със Санстефанския мирен договор, който създава една огромна българска държава, в чиито граници се поместват трите класически български провинции – Мизия, Тракия и Македония. Западът е този, който разрушава дори мисълта за такава мощна българска държава.

Това са истинските факти, които никой не може да опровергае. Останалото са измишльотини и вариации на тема как „лошата“ Русия искала да „пороби“ България. А „добрият“ Запад искал да помогне на страната ни. Ами като са толкова добри, защо през последните 27 години унищожиха и държавата, и народа ни?!?

Въпреки многобройните лъжи, всички знаем, че никой не може да изтръгне от съзнанието на българите техните икони Левски, Ботев, Каравелов, Бенковски, Вазов и много други, които обичаха България повече, отколкото обичаха своя живот. Затова всяка година отбелязваме тяхното дело с обич, гордост и преклонение. С обич и признателност отбелязваме и решаващата помощ на нашата велика посестрима Русия, която ни помагаше в миналото, помага ни и сега. Колкото и това да не е приятно за днешните новобогаташи и техните западни приятелчета.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *