Александър Маринов издаде каква е връзката между Радев и Кирил Петков

България отблизо
”Не очаквам разрив между Радев и Петков. Ако има връзка между тях, това е единомислие, единодействие на хора, които се водят от едни и същи ценности. Кирил Петков никога не е бил зависим от президента”, това каза пред NOVA NEWS Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Отношенията между парламент и правителство не са толкова прости, колкото изглеждаха по време на управлението на ГЕРБ, смята председателят на Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

 

„Стилът на Румен Радев не е да нарежда, така е било и спрямо служебните правителства.Кирил Петков никога не е бил зависим от президента и когато казва че най-силно го е впечатлило, че президентът не му нарежда какво да прави, това е самата истина. Ако има някаква връзка между тях, това е единомислие и единодействие от хора които се водят от едни и същи ценности и цели. В този смисъл не очаквам да настъпи разрив между тях“, добави той.

 

Според него не е скъсана връзката между парламента и правителството. Проф. Маринов коментира напрежението между парламента и правителството по въпроса за наложения безсрочен мораториум  върху цените на тока и парното за домакинствата с думите: „Такива случаи са възможни, има деликатни политически въпроси, опасения да не се окажеш лош в очите на хората“. Днес НС одобри безсрочен мораториум върху цените за ток и парно, а началникът на кабинета на премиера го определи като неясен и поиска промяна на срока.

 

Според проф. Александър Маринов практиката да се гласуват такива мораториуми от парламента не е добра и трябва да се прилага много рядко. По-нормално било това да става със законодателни промени. „По-добре е да се прегласува едно решение за да стане по-добро, отколкото да се упорства в грешката“, каза още събеседникът по повод внесения проект да се наложи тримесечен срок на действие на мораториума върху цените на тока за домакинствата.

 

На въпрос дали Нинова ще остане лидер на БСП, въпреки подадената оставка проф. Маринов отговори:

 

„Това ще реши БСП и конгреса, който трябва да създаде предпоставки за евентуална промяна, това ще реши и самата Нинова“.

„БСП днес е много различна от партията, в която аз членувах преди 25 години“,  каза още Маринов.

 

„Всяко правителство си организира как да оповестява позициите си, това може да е и началик на кабинета, и говорител. ГЕРБ мечтаят да се върнат във властта.

 

Управляващата коалицията е сложна, но по-добра в момента не може да се предложи“, коментира Александър Маринов атаките на опозицията към властта.

 

Относно проблемите с РС Македония, Маринов не смята, че България ще отстъпи от първоначалните си позиции.

 

„Преговорите с РС Македония могат да се водят дълго или кратко, но България няма да преразгледа изходните си позиции по този въпрос. Имаше и заявление от правителството в тази посока“, добави той.

 

А дали в България има място за нова лява партия, Александър Маринов отговори, че всякакви нови партии могат да възникват, включително и леви, и е показателно, че в управлението има две нови такива.

 

„Не смятам, че някой от президентството се занимава с партийно строителство“, категоричен е Маринов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *