Изненада: Гешев хвали Кирил Петков и „президента-обединител“ Румен Радев!

България отблизо
Главният прокурор Иван Гешев май се опитва да зарови томахавката и да се помири с правителството и президента Румен Радев. На фона на искания за оставката му, днес обвинител №1 неочаквано откри пълно съвпадение между държавното обвинение и намеренията на двете институции.

„Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността“, обяви Гешев пред журналисти след представянето на изследване „Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията“ на Центъра за изследване на демокрацията.

 

На въпрос дали президентът може да е мост между прокуратурата и МВР за изглаждане на различията между тях, главният прокурор отговори, че самият той няма различия и че е поканил вътрешния министър Бойко Рашков на среща, но не получил отговор. Според Гешев персонализирането на проблемите между институциите водело до проблеми с престъпността и нейното повишаване.

 

Обвинител №1 изрече нечувани думи по адрес на държавният глава Румен Радев: „Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в Конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока“.

 

Та така… когато ножът опре до кокала, хората или се предават, или се бият, а Гешев обръща палачинката…

 

Припомняме, че само преди два дни при гласуването на новото правителство в Народното събрание шефът на държавното обвинение се срещна очи в очи в кулоарите на парламента с президента Румен Радев и за кратко разговаря с него.

 

Гешев обаче даде да се разбере, че няма намерение да освободи поста, за което го призовава от два дни и новият правосъден министър Надежда Йорданова. Той щял да обмисли варианта и да си каже мнението, само ако министърката му изтъкне конкретни причини, заради които да напусне поста си. Според Гешев досега имало само политически изявления, но без конкретни примери защо той да трябва да си ходи.

 

По повод изказаното от правосъдния министър да поиска програмен бюджет за прокуратурата, обвинител №1 каза, че се надява това да не е опит за натиск върху съдебната система, защото ще влезе в противоречие с основни европейски принципи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *