Президентът Радев: Моята работа не е да ръкопляскам на премиера, а да посочвам грешки и да давам алтернатива!

България отблизо

Когато армията от безработни се множи всеки ден мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и премиерската власт.

Не е време за сърдити пози. Няма да участвам в този спектакъл. Премиерът трябва да е наясно, че народът не е публика, от която се очакват всеки момент аплодисменти.

Това зави президентът на България Румен Радев, отговаряйки на въпроси на българските граждани в рамките на предаването „Попитай президента“ по bTV. Той отговаря на много въпроси, относно епидемията от коронавирус и отношенията между президентската институция и премиера.

Не сме минавали границата. Трябва да има някакъв баланс. Всяка власт трябва да има някакъв коректив. Особено, когато властта взема сама решение за въвеждане на извънредно положение. Когато няма съдебна власт и няма парламентарен контрол. Когато критичността на масовото съзнание е намаляло от масовия страх, каза още той.

По думите на президента, той и премиерът са показали единни действия. „Имахме среща с премиера, с правителството и с националния щаб. Има взаимодействие по редица въпроси“, добави той.

Не мисля, че имам проблем с премиера. Проблем трябва да търсим там, където се сблъскват различни идеи – сблъсък на паника и страх с действителността. Как забивам нож в гърба му? Фактите се изопачават. Направих своето обръщение на 3 април, в което призовах за реални стъпки. Държа да бъде обърнато внимание на тях- какво следва после? Това е спор, който е в главата на Борисов, който го няма. Никога не съм казал да падат ограничения. Казах, че е време да се мисли за ясна национална цел и да започнем поетапно излизане от това състояние.

По думите му, премиерът е много обигран политик и не хвърля думи на вятъра. „Не приемам да се гради образът на спасител върху страха, който сам раздухва с трупове. Ако нещо се обърка, ще има виновен. Разбира се, това ще съм аз. Не критикувам карантината. Апелирам да има достатъчно мерки – социални, икономически. ограниченията да се управляват разумно. Хаосът при излизането от строгите мерки може да е много по вреден от този, който се създаде от въвеждането на извънредното положение. Не казвам да излизаме сега, а да мислим. Това е много сложен въпрос.
излизане не като дата, а какви критерии трябва да се спазват. Да има три важни фактора – капацитет на болници, капацитет на тестване, капацитет на хора с антитела.

Бързото вдигане на мерките би могло да активира вируса в по-голяма степен.

Премиерът да е наясно, че хората не сме публика, от която по всяко време се очакват аплодисменти. Не мисля, че сме минали границата в отношенията си. Трябва да има баланс. Всяка власт се нуждае от коректив, особено след като е взето решение, без да предупреди за извънредно положение, обявено посред нощ, нямаме парламентарен контрол, не работи съдебната власт. Масовото съзнание е намалено от масовия страх.“, каза Радев в отговор на въпроса защо в условията на криза има институционални престрелки.

Но не забравяйте – безплатни тестове, масови тестове трябва да бъдат осигурени.
Миналата година кабинетът даваше огромни пари за самолети, за газопровод. Те не бяха ли скъпи? Приоритетът на кабинета е в инвестиция в инфраструктурни проекти. Трябва да се дава повече за хората, инвестицията да се обърне в човешки капитал. Ако инвестирахме в образование, здравеопазване, щяхме да имаме друга готовност.“ изказа позицията си Радев.

„Важно е хората да усетят, че има държава, която мисли за тях. Това влияе и на психическия климат на семействата, който е много разклатен. Под психическо напрежение имунитетът много бързо се срива. Към мен има обаждания и молби от родители с деца с увреждания, за които става непосилно да стоят у дома. Тези мерки в някои отношения са непосилни – касто глобите, така и характер на мерките. Идва един момент в който хората прекрачват психологическа бариера. Не трябва да допускаме това да се случва в България – хората да излязат навън масово, след като времето се стопли. По-добре е с ясни правила да се каже къде и как ще се излиза – по един, с дете в парка… Във витоша повече ли са вирусите в метрото, автобуса, магазина? Трябва нещата да се случат, но управляемо и навреме. Да не стане така, че в един момент хората да омаловажат мерките?“, предупреди Радев.

Ако се забавим с мерките и възстановяването, ако изпаднем в рецесия, а други държави дърпат мощно напред, каков ще се случи? Масова емиграция. Това е най-лошият сценарий на фона на демографската катастрофа. Трябва да се преразгледа актуализацията на минималното обезщетение. Безработицата е най-голямата беда да управлението. Тя ражда болести, престъпност. Трябва да мислим как да я снижим и да запазим трудовата заетост. Длъжен съм да посочвам слабостите, породени от действието или бездействието на изпълнителната власт. Не очаквайте конкретни стъпки, цифри. Това е в прерогатива на изпълнителната власт.“, бе категоричен Радев.

Радев коментира и думите на Борисов за „злата свекърва“.  Как забивам нож в гърба? Тук не трябва да се изопачават фактите. В моето обръщение на 3 април призовах за реални стъпки. И преди това съм ги казвал. Държа на тях да бъде обърнато внимание. Какво последва после? Един спор, който е в главата на премиера. Никога не съм искал да падат ограниченията. Време е да мислим за национална цел. Как бързо и поетапно да излизаме от тази криза, каза той.

Президентът говори и за мерките срещу коронавируса и тяхното отслабване.

Когато се цитира СЗО, трябва да се цитира в пълен обем. Там има указание против бързо вдигане на мерките, но там има и други неща, които пропусна премиерът. В обръщението на д-р Тедрос се казва нещо много важно, че към пандемията трябва да се подходи не само със самоизолация, но и с агресивни мери, които преди всичко да включват тестове, издирване на контактите, обясни Радев.

Не може да се борим с тази пандемия с вързани очи. Ние изтървахме момента за безплатното тестване, подчерта президентът.  Кабинетът взе ясни и навременни мерки за социална изолация и това е много положително, отсече той. Това е безспорно, допълни той.

Кабинетът успя да активира родната промишленост да тъче и шие. Кабинетът разгърна и хипер активна кампания и това да, точно така е. Но, не забравяйте, безплатни тестове трябва да има. Ако сте продавач, шофьор, не искате ли да имате тестове. Не звучи добре, че тестовете са скъпи.

За газопровод, за самолети, не бяха ли скъпи? Приоритетът на кабинета ясно казва, че е в инвестиция в инфраструктурни проекти, а трябва да се обърне това и да бъде преди всичко инвестиция в човешкия капитал, заяви още държавният глава.

Не съм искал личен говорител. Ако исках сам щях да назнача, каза Радев, коментирайки действието на премиера Борисов да обяви публично, че бащата на президента е починал.

Президентът разказа, че се обадил на премиера два часа преди да наложи вето и го уведомил. До този случай двамата се чували често, след това – не. Не искам да се бъркам в работата на експертите, уважавам ги и винаги съм казвал, че трябва да се спазват препоръките им. Но нека се вслушаме в СЗО, която призовава за тестване и тестване, коментира президентът.

Той заяви, че страната ни е закъсняла с тестовете. Кабинетът взе ясни и навременни мерки за социална дистанция и изолация и това е добре. Кабинетът успя да се включи навреме и да активира родната ни промишленост да тъче платове. Това са положителни стъпки. Както и разгърната хиперактивна кампания, изброи държавният глава. Но критикува това, че няма масови тестове. Трябва да обърнем приоритета на кабинета, който е за инвестиция в инфраструктурни проекти, в инвестиция в човешкия капитал, призова Радев.

Депутатите сами показаха, че действат по команда. Неведнъж са приемали да бъдат командвани, така се случи и с решението за  заплатите им, обясни президентът защо сам той е изкомандвал депутатите. Ние сме парламентарна република и парламентът трябва да осъществява ефективен контрол над правителството, а не да бъде негов придатък. Депутатите допуснаха да бъдат командвани многократно от г-н Борисов – това не е ли шашкане във всички посоки, попита президентът. Радев заяви, че подкрепя извънредното положение. Драстично обаче изоставаме със социални и икономически мерки. Това създава напрежение, добави той.

Ще покажа реакцията на работодателите и на работниците. В първия вариант, интересът беше много слаб. Сега има индикация, че повече работодатели ще се включат.

Задължително трябва да има помощ за бедните. Мерките трябва да са навременни, безвъзмездни и достъпни. Закъсняхме. Другите държави масово въведоха веднага масови социални мерки, за да не остава никой зад борда. Никой да не остава зад борда.

Трябва ли гладният човек да излезе на улицата и да помете всичко? – попита президентът.  Трябва да има ваучери за храна, да бъдат актуализирани социалните плащания, добави президентът. Има резерв в бюджета, а никой не говори за него, подчерта Румен Радев, цитиран от информационна агенция Блиц.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *