Александър Симов: Катастрофиралото правителство на Борисов да се маха! Народът му забрани да управлява!

България отблизо

„От ГЕРБ не могат да разберат, че младите хора на площада изобщо не се интересуват от миналото. Въпросът е друг – всички хора на площада са обединени от идеята, че това – кой ще управлява и какво ще е управлението, ще се реши единствено след като ГЕРБ паднат от власт.

Не е вярно, че между хората навън няма нищо общо – те искат оставка и казват: „Мутрите вън“. Това са двата най-важни лозунга, които обединяват всички на този площад.“

Това каза Александър Симов, говорител на ПГ на „БСП за България“, пред Нова телевизия.

 

„Не смятам, че ГЕРБ могат да прикрият своята срамна коалиция с ДПС. Всички на площада я виждат. Не напразно премиерът, осквернен, заговори за „Шиши“ – за първи път заговори за депутата Делян Пеевски, макар през неговия прякор. Нека ГЕРБ си признаят, че управляват с ДПС и че те са ги подкрепяли за най-важните закони“, коментира Симов. Той припомни, че петте вота на недоверие срещу това правителство са внасяни само от БСП, което по неговите думи ясно показва коя е истинската опозиция в този парламент.

 

„Бойко Борисов на практика вече е лишен от доверие. Вместо да поеме някаква ясна отговорност за ситуацията в България, днес виждаме едно негово твърдение, че дядото на битото на протеста момче бил комунист и  го спирал да учи в Брюксел, и го карал да марширува като 27-годишно пионерче под радиоактивния дъжд. С подобно ниво на лексика и с подобно отношение към исканията на хората, Борисов утре и да договори всичките 60 млрд. европейски средства, това няма по никакъв начин да промени отношението към него“, смята народният представител от левицата.

 

„Има разлика между легално и легитимно правителство. Да, правителството на ГЕРБ е законно и легално, но легитимност то повече няма. В очите на хората това правителство е нелегитимно, с изчерпано доверие и катастрофирало напълно“, каза още Симов. Според него оттук нататък само предсрочните избори са някакво решение на тази криза, но не напълно. По неговите думи не по-малко искане на този протест е главният прокурор Иван Гешев също да подаде оставка.

 

„Хората не разглеждат Иван Гешев като нещо различно, независимо и автономно. Всички знаем как са били избирани последните двама главни прокурори и помним записа от 2013 г., в който софийски прокурор казва на Бойко Борисов: „Ти си го избра“, говорейки за Сотир Цацаров.

 

Същото важи сега и за Гешев.  С това разрушено доверие към него и със своя обичаен пиротехнически стил, той просто не може да бъде повече главен прокурор“, категоричен е социалистът, цитиран от epicenter.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *