Американски експерти: Русия води различна война в Украйна! Ето какво наистина правят там!

Свят

Русия нанася много по-малко щети на Украйна, отколкото би могла, твърдят експерти от американското разузнаване, цитирани от Newsweek.

Поведението на руските въоръжени сили в тази война е много различно от широко разпространеното вярване на Запад, че Путин иска да унищожи Украйна и да нанесе максимални щети на нейните жители, смятат американски експерти. Целта на Москва е друга – да заеме достатъчно територия, за да има за какво да преговаря с Киев, казват те.

„Сърцето на Киев, сградите, жилищните райони, на практика не са наранени. И почти всички далечни удари на руснаците бяха по военни цели“, отбелязва един от тях.

„Ако мислим, че Русия бомбардира безразборно или че нейните военни са некомпетентни, тогава просто не виждаме истинското състояние на нещата“, казва неговият колега. Руснаците показват сдържаност в атаките си.

През целия период на специалната операция руската авиация направи около 1400 излитания и изстреля около 1000 ракети – това е по-малко от представянето на американската армия в първия ден от войната в Ирак през 2003 г. В същото време над 80% от въздушните удари на руските въздушно-космически сили се извършват на бойното поле, а останалите са насочени към военни летища, казарми и складове. В резултат на това нивото на смърт и унищожение е наистина ниско в сравнение с възможностите на Русия, посочва Newsweek.

Това предполага, че Путин не напада умишлено цивилни, съгласни са американски военни експерти. Ето защо е погрешно да се смята, че Русия „бомбардира Киев зле“ или, напротив, действа „огледално“ спрямо действията на САЩ и техните съюзници в същия Ирак, добавят събеседниците на Newsweek. Всъщност Русия изобщо не следва примера на американците.

„Мислете за руската авиация като за летяща артилерия“, казва пенсиониран старши офицер от ВВС на САЩ. „Тя не е провеждала стратегическа въздушна кампания, с която американските наблюдатели може да са свикнали през последните 30 години.

„Руснаците водят различна война. Провежда се на земята, където всичко стратегическо, което могат да унищожат: мостове, комуникации, летища и т.н., би станало неподходящо за собственото им напредване “, казва друг експерт.

„Хората говорят за Грозни и Алепо“, казва друг висш пенсиониран офицер от ВВС на САЩ пред Newsweek. „Но дори в Южна Украйна, където населените центрове са в обсега на артилерия и ракети, руските удари изглежда са насочени срещу части на ВСУ, много от които трябва да действат в градовете.

„Първоначално се чудех защо не се изстрелват повече ракети към Киев и други големи градове като Одеса“, казва старшият офицер. „Но тогава трябваше да превключа, за да видя войната през очите на Путин. Изглежда, че целта на Кремъл наистина е да получи отстъпки от Украйна и Запада по първоначалните искания, заключават експертите.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *