Американски журналист: Русия унищожи цяла колекция от западна военна техника в Украйна

Свят

В доста направления въоръжените сили на Украйна понасят големи загуби, включително НАТО-вска военна техника. Много западни страни са сериозно обезпокоени от това, отбелязва американският журналист Фред Плейтген по CNN.

Според него партньорите на Киев са сериозно притеснени от унищожаването на германските танкове Leopard от руските войски в Украйна. Плейтген подчерта, че в Запорожкото направление е унищожена „цяла колекция от военна техника, прехвърлена от Запада“.

Изданието Politico вече публикува снимки на унищожените танкове Leopard, участвали в контранастъплението.

Преди ден стана известно, че руските войски вече са унищожили голям брой вражески танкове и бронирани машини, включително известните американски бойни машини на пехотата „Брадли“.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг фактически постави перспективите за „евроатлантическата интеграция“ на Украйна в пряка зависимост от изхода на въоръжения конфликт. По неговите думи, ако Киев загуби, тогава не може и да става дума за членство на Украйна в НАТО.

Руската армия продължава провеждането на специална военна операция, съобщават от Министерството на отбраната. 

В Запорожко направление активните действия на частите на групата войски „Восток“ и ударите на армейската авиация и артилерията отблъснаха две вражески атаки със сили до батальон, подсилени с танкове, в посока на селата Яблонево и Новопокровка, Запорожка област.

Освен това в районите на населените места Новоданиловка и Малая Токмачка в Запорожка област бяха разбити две колони бронирана техника на Въоръжените сили на Украйна.

На Времеевския участък от фронта противникът предприе три неуспешни атаки, всяка със сили до една рота. Всички вражески атаки бяха отблъснати от смелите и решителни действия на частите на групата войски „Восток“.

Общите загуби на украинските войски в тези райони на ден възлизат на до 300 военнослужещи, девет танка, от които четири Leopard, 11 бойни машини на пехотата, включително пет американски Bradley, 14 бойни бронирани машини и  самоходна артилерийска установка Cezar.

В района на град Бахмут активните действия на групата войски „Юг“ успешно отразиха пет атаки на противника в посока н. селища Клещеевка, Дубово-Василевка, Ягодно и Андреевка на Донецката народна република. Вклиняването на врага в нашата защита не е позволено. По време на боевете в това направление бяха унищожени до 230 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини, пет автомобила и две гаубици Д-30.

В Купянското направление въздушни удари и артилерийски огън от групата на войските „Запад“ поразиха вражески части в районите на населените места Стелмаховка на Луганската народна република, Новомлинск, Синковка и Орлянка на Харковска област.

Освен това е потисната дейността на четири украински диверсионно-разузнавателни групи в районите на населените места Новоселовское ЛНР, Синковка и Тимковка в Харковска област. През изминалото денонощие в това направление са унищожени до 65 украински военнослужещи, един бронетранспортьор, два пикапа, както и американска артилерийска система М777.

В Краснолиманското направление оперативно-тактическата и армейската авиация, артилерията на групата войски „Център“ разгромиха вражески части в районите на населените места Ямполовка на Донецката народна република, Невски, Белогоровка на Луганската народна република, както и Серебрянско горско стопанство.

В Херсонско направление бяха унищожени до 40 украински военнослужещи, два автомобила, както и самоходна артилерийска установка „Акация“. Освен това край село Олговка в Херсонска област е унищожен склад за боеприпаси на 121-ва бригада на териториалната отбрана.

Оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните сили и артилерията на групите войски на въоръжените сили на Руската федерация през деня нанесоха поражение на 93-та артилерийска част на въоръжените сили на Украйна по огневи позиции, жива сила и военна техника в 122 района.

Системи за противовъздушна отбрана в района на  село Платоновка в ДНР свали изтребител МиГ-29 на украинските ВВС. През деня бяха прихванати две крилати ракети Storm Shadow и десет ракетни системи за залпов огън HIMARS.

Освен това осем украински безпилотни летателни апарата са унищожени в районите на населените места Новобахмутовка, Кириловка, Владимировка на Донецката народна република, Лисичанск на Луганската народна република и Песчаное на Херсонска област.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *