Проф. Витанов каза какво ще стане с първия и втория месец на украинския юруш, а за третия каза Апокалипсис

Свят

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с политиката у нас и военните действия в Украйна към 16 юни. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

 

Кратка информация за политиката и войната за 16 юни 2023 г.

Днес – малко по-ориентационно. Писах ви вече, че имам ориентационно – динамична методология за анализ на обществени системи. Да видим, как малко парче от ориентационната част от методологията може да ни обясни доста неща.

Българската политика

На сцената: Кукленото шоу. Но защо е Кукленото шоу, а не нещо друго? Заради индивидуалните и груповите вектори на ориентация на характеристиките на участващите индивиди и групи. Какво е характерно за ориентацията в настоящия момент? Преобладаващ ултралиберализъм, разяждащ обществената тъкан.

Всеки ориентационен вектор насочен накъдето си иска, резултат от сумирането им – почти нула, никакво движение напред. Добрата стара приказка за орела, рака и щуката. На сцената гледаме въртеж на ориентационните вектори като пумпали. Защо така? Ами те не си контролират ориентационните вектори.

Друг им ги контролира. Кой? – чу се в ОНЯ ЗАПИС. Резултат от пумпалясването на векторите – мотат се насам натам и нищо по същество не правят. Като им наведат векторите в желаната от съответния интерес на навеждащата сила посока – действат в тая посока да реализират интереса на навеждащата сила. Кукленото шоу.

Зад кулисите

Главохвърчене според очакванията. Главата на даймио-господарят Гешев хвръкна. Не беше в интерес на големия даймио-господар да го прави тъй бързо. Значи има фактори, които са променили интереса му. Писал съм ви, кое е най-важното в тая борба между даймио-господарите – оцеляването. Оцеляването определя и променя интересите.

Продължават да хвърчат глави и на по-дебни даймио-господари. Вчера хвръкна главата на шефката на Гранична полиция. Това ще продължи. Във времената на извадените мечове, приказките и уверенията, че който бил кадърен, ще остане на поста си, не струват и две стотинки.

Как тази ситуация се описва с векторите на социалната настройка на участниците? Просто е – всеки гледа да оцелее и да вземе главата на другите. И това ще продължи, докато остане един, който ще е взел достатъчно глави, ще е навел останалите и ще управлява, превръщайки своя вектор на социална настройка в управленски такъв. И понеже този вектор няма общо със съответния вектор на народа, управлението се очаква да скърца. Както си е скърцало десетилетия досега.

Но стига за това.

Отиваме към войната

Тя си върви според прогнозите. Днес е ден 36 от Големият юруш. Знаете, че очакваното заемане на територия от украинската армия през първия месец на юруш не се получи, понеже юрушът беше успешно запечен от руската отбрана. Затова прехвърляме плана за заемане на територии за втория месец на юруша. Средно по 11 квадратни километра трябва да се заемат.

И това ще ни е критерия, дали юрушът остава в състояние на запек през втория месец. Дотук – 5 дни от втория месец. Очаквана заета територия за втория месец – 55 квадратни километра. Не се вижда украинската армия да е заела нещо в последните дни, а там и интензивно валеше. Следователно юрушът продължава да е в състояние на запек.

Прогнозата за тримесечния юруш ви е известна много преди Големият юруш да започне. Първият месец се разви според прогнозата – запек и загуба на 150 танка, 150 оръдия и 300 бронирани машини от страна на украинската армия, 30 000 човека безвъзвратни загуби и съотношение на загубите 3 единици за украинската армия към 1 единица за руската армия. Прогнозата се изпълни много добре. Отива да свършва първата седмица от втория месец на юруша. Прогнозата продължава да се изпълнява. Като количества на загубите тя е същата, като за първия месец. Върви даже преизпълнение по линията на загубите на украинската армия в техника.

Както виждате, методологията ми си работи и то добре, на базата на немного информация. Юрдеците реват като разпрани. Знам, знам, юрдечета, аз съм грозен и глупав и нещо не познавам. Но мога да ви кажа, защо ревете. Ориентационните ви вектори се определят от пропагандните куки, които сте налапали, защото по съдържание вие сте си шаранчета, а по форма сте юрдечета.

Та пропагандните куки, които сте налапали, ви влачат и те ви определят ориентацията. Тая ориентация е пропагандна и понеже пропагандата е аматьорска, няма нищо общо с действителната ориентация на събитията. Получава се противоречие и то води до неприятни емоции, усещания и чувства у шаранчето. Като компенсация, шаранското съдържание трябва да излее негативизма, породен от болката от куката. Изливането на негативизма на шаранското съдържание става през юрдешката същност.

Крякяница трябва да има срещу някого. Срещу кого? Ами срещу този, който ни казва какво е реалното състояние на нещата. Срещу този, чиито прогнози се сбъдват. И се почва с крякането срещу Витанов. Та дано някой забележи юрдечето крякащо. Юрдечетата искат да са на мястото на Витанов, но не могат. Нямат нито квалификация, нито опит в правенето на прогнози. И като така, векторът им е насочен в една посока – Витанов – лош, Витанов – грозен, Витанов – нищо не разбира. Шараноюрдек – умен, шараноюрдек – красив, шараноюрдек – разбира всичко. И така си живеем.

И така, юрдечета мои, нека да ви повиша малко квалификацията.

Карл фон Клаузевиц (ден 27)

Някои филантропи, пише Клаузевиц, може и да си мислят, че има изкуствен начин да се обезоръжи и победи противника без голямо кръвополитие и, че към това следва да е насочено военното изкуство. Колкото и съблазнителни да са тези мисли, продължава Клаузевиц, те са погрешни и трябва да бъдат разсеяни. Войната е опасно занимание и заблудите, произтичащи от добродушие и човеколюбие, са пагубни. Този, който използва сила, без да държи сметка за кръвопролитието, постига превъзходство над противник, който не прави същото. Тогава първият диктува своите правила на другия, двамата напрягат силите си до краен предел и това напрягане е ограничено само от колчеството на противодействащите си военни сили.

Тук, както виждаме, гледната точка на Клаузевиц е малко по-различна от тази на Сун Дзъ. Но всъщност става дума за гледни точки на различни етапи на конфликта. Сун Дзъ говори за етапа преди да са почнали военни действия, докато Клаузевиц обсъжда етапа, когато тези действия вече са започнали. Клаузевиц ни казва нещо интересно обаче – правилата се диктуват от този, който използва сила без да държи сметка за кръвопролитието. Правилата, казва Клаузевиц, а не казва – изходът от войната.

Това го виждаме и в Украйна. Как се води войната, по същество се диктува от украинската страна, която лее кръвта на войниците си, без да я интересува колко кръв е проляла. Затова и характера на войната е такъв – украински юруши, смазвани от руската артилерия и въздушно превъзходство. И така ще продължи, докато има пушечно месо. Као свърши месото и характерът на войната ще де промени, казва ни Клаузевиц.

Значи въпросът е – кога ще свърши пушечното месо? Ако изтреблението на украинското пушечно месо върви с настоящите темпове, то такова има още за 1 година до пълно изтребление. Проблемите обаче ще започнат, още когато половината пушечно месо бъде изтребено. Тоест къмто края на годината се очаква характерът на войната да започне да се променя. Шараноподобносъщностнитеюрдекоподобноформените могат да почват да крякат. Видите ли, каква дълга дума ви написах, та да завършим някак по-весело този анализ

Накрая, я да видим какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 326 дни

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 430 дни. 14 месеца са 425 дни, ей така да позапомните какво да очаквате от следващите, дето ще ви анализират и прогнозират следващата епидемия.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далеч от вас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *