Американски професор: Светът бяга от долара, рублата става все по-привлекателна! Ето причините!

Свят

Руската рубла е подкрепена със злато, което я прави много по-привлекателна в сравнение с долара. Това казва професор Дан Ковалик от университета в Питсбърг, съобщава Global Times.

Той отбелязва, че заради политиката на принуда, която провежда САЩ, редица държави са започнали да се отказват от долара в полза на други валути в международните разплащания. А въвеждането на антируските санкции само е ускорило този процес.

Държавите бягат от САЩ, понеже Вашингтон все по-често и по-открито се намесва в търговската и външната политика на различните държави. Принуждава ги да вземат решения, които са против техния национален интерес, но са в интерес на САЩ. Принудата се извършва с икономически и военни заплахи. Ярък пример за това са страните от Европейския съюз, които бяха принудени от Вашингтон и Брюксел да се отказват от руски газ, ток, нефт и бензин, а други страни по света са принуждавани да се откажат от руската пшеница, ценни метали и други стратегически стоки.

По неговите думи, санкциите на САЩ срещу Русия водят до това, че САЩ се изолира от световната икономика.

Има и още едно много важно нещо, според професор Дан Ковалик. Руската валута е обезпечена със злато, а доларът не е обезпечен с нищо. Затова, каквато и криза да избухне, инвеститорите знаят, че ако парите им са обезпечени със злато, както рублата, те няма да изчезнат, нито ще се обезценят. По този начин ролята на американската валута постоянно ще намалява.

Третото важно нещо е, че Русия не се намесва в търговските решения и стратегии на държавите по света. Докато САЩ правят точно обратното. После Москва търгува честно. И инвеститорите знаят, че ако Кремъл е поел някакви ангажименти, той ги изпълнява независимо от конюнктурата в света. Така е например сега с доставките на газ. Русия продължава регулярно да доставя синьото гориво на Европа и Азия, въпреки военните действия в Украйна.

Това все повече укрепва доверието в Русия и рублата.

Ковалик добавя и още една четвърта причина. Хората губят вяра в долара заради гигантския дълг на САЩ. И инвеститорите не знаят в кой момент страната ще обяви фалит, а доларовите им спестявания и вложения ще изгорят за секунди.

Припомняме, че на 1 април, курсът на долара за първи път от 23 февруари падна под 81 рубли.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *