Украйна дава заден за контранастъплението! Неизвестно оръжие удари арсенал и зейна кратер колкото атомна подводница

Свят

Кратерът след удара над Павлоград се оказа с 20% по-голям от очакваното. Публикуваните сателитни изображения показват опустошителните последици от руските удари по складовете за ракети и гориво на украинските въоръжени сили в град Павлоград.

Първоначално на сателитни изображения с ниска разделителна способност експертите предположиха, че диаметърът на ямата е 50 метра, но на изображения с висока разделителна способност беше установено, че е с 20% по-голям.

 

 

Изображенията показват образуван от експлозията кратер с дълбочина около 10 метра и диаметър около 60 метра, което е приблизително с размерите на днешните дизелово-електрически подводници.

Съобщава се, че действията на руските военни са довели до спиране на украинските предприятия, произвеждащи военна техника и боеприпаси. Министерството на отбраната потвърди, че посочените ударни цели са изпълнени успешно.

Не е известно с какво оръжие е нанесен ударът, но предвид данните на украинската страна, че части от междуконтинентални балистични ракети, които Киев наследи след разпадането на СССР, както и отработено ракетно гориво, се съхраняват в разрушеното съоръжение, всичко това е било катализатор за мощната експлозия.

Трябва да се отбележи, че дупката от експлозията е 2,5 пъти по-голяма, отколкото при тестването на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“, но с уговорката, че тестът е извършен без бойна глава.

„Очакванията за украинско контранастъпление сред съюзниците на Киев са твърде големи“, каза министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников в интервю за New York Times.

Според него именно този фактор е основната причина за безпокойството му. „В тези страни, които са наши партньори, очакванията за контранастъплението са доста надценени, бих казал, че това е основната ми грижа“, коментира Резников пред американското издание.

Според него това контранастъпление на ВСУ ще бъде само „една от главите в историята“, що се отнася до конфликта в Украйна.

По-рано зам.-министърът на външните работи на Русия Михаил Галузин предупреди Киев и „западните спонсори“, че евентуална офанзива ще има „печални последици“, а руската армия е готова за всякакво развитие на събитията.

В същото време, западни медии съобщиха, че в Бахмут е ликвидиран още един наемник от САЩ.

Кристофър Кембъл е женен за дъщерята на украинския режисьор Олес Санин. Преди да дойде в Украйна, той е служил във въоръжените сили на САЩ, участвал е във войните в Ирак и Кувейт като част от 82-ра въздушнодесантна дивизия.

Пристига в Киев през 2022 г., воюва в „Азов“ и в Международния легион. Загивана 6 април край Бахмут на 27-годишна възраст.

По публична информация, той е 9-ият ликвидиран американски наемник във войната. Съпругата му е решила да го погребе в Украйна, така че Вашингтон е освободен от необходимостта да прибере тялото му в ковчег, пишат журналисти.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *