Анализатори обявиха пъкления план на Борисов да спаси кожата и да взриви държавата

България отблизо
Това, че има правителство, не значи, че кризите са решени. Ще има микрокризи всяка седмица. Плаващите мнозинства го обещават. Но не може да не се решат въпросите, свързани със съдебната система. Иначе основание за този кабинет няма. Нека видим как ще се справят с тази заявка.

Това заяви пред bTV журналистът от “Капитал” Полина Паунова.

 

“Това е капан. В момента ГЕРБ и Борисов правят това, което Иван Костов направи 2009 г. – “Ще подкрепяме, действайте“. В момента, в който започнаха протестите през февруари 2013 г. тази подкрепа изчезна, но това не донесе много позитиви на десните сили”, смята анализаторът Георги Харизанов.

 

“Такова нещо като “подкрепяща опозиция”, както я нарече Румен Христов от СДС, няма. Има достатъчно факти – имат вицепремиер. Не съм чувала за опозиция, която има ротационен вицепремиер. Предложили са министър на вътрешните работи, министърката на иновациите е от тяхно предложение миналата година. Иван Костов 2009 г. не го е правил това. Няма управляваща опозиция. Различното сега е, че господин Борисов е заложник на прокуратурата. Оцеляването му политически зависи от оставането на ГЕРБ във властта, без значение как ще му казват”, не се съгласи Полина Паунова.

 

Според Харизанов обаче кризата със заложничеството на Борисов е преувеличена. Новите разкрития на прокуратурата по БарселонаГейт пък не са нови.

 

“Не бих надценявал ситуацията, тъй като до момента не разбрах нещо ново от внесените документи в парламента. Създава такова усещане. Прилича на поредната пиар акция”, заяви Харизанов.

 

Полина Паунова коментира още и желанието за конституционна реформа. По думите й обаче е много важно как точно ще се случи тя. Премахването на длъжността на главния прокурор изисква Велико Народно събрание.

 

“Не може всяка една ситуация, която създава проблем у нас, да се решава с премахването кардинално на нещо. Това е държава, която прилича изцяло на мафиотска структура. Разбираме, че ГЕРБ кадруват във ВСС от записи, че хора са държани със снимки, главният прокурор пуска записи… Това е мафиотска работа, но не значи, че това трябва да се изрине и главен прокурор няма да има. Ако има 30 гешевци в следствие на правосъдната реформа, какво ще правим?”, попита Паунова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *