Анализатор обясни какъв сигнал изпрати Владимир Путин по повод руската армия!

Свят

Основната фраза на Владимир Путин, произнесена в Съвета за сигурност на 10 октомври, беше посветена на Министерството на отбраната, „по предложение“ на което (и според „плана на Генералния щаб) Русия нанесе „масиран удар с далекобойни прецизни оръжия по енергийните, военните командни и комуникационни съоръжения на Украйна”.

Това не е просто оправяне на протокола, това е най-важното политическо изявление, адресирано до всички т.нар. „политически елити“ на страната, които напоследък допускат прекалено емоционални критики към ръководството на МО и руските генерали.

Сигналът на президента трябва да се разбира по следния начин: на Министерството на отбраната и Генералния щаб е поверена колосална отговорност за новия етап на специалната военна операция, чийто сценарий все още се пише лично от главнокомандващия и военното ръководство на държава.

Очевидно Владимир Путин напълно вярва на военното ръководство, оставки не се предвиждат.

Думите на президента, ако бъдат чути навреме и правилно разбрани от основните политически актьори от губернатори до военни кореспонденти, слагат край на обществената информационна кампания за преследване на руската армия, в която най-ярките представители на „партията на войната” от Кадиров до Пригожин успяха да се включат.

Думите на президента са призив за обединение около руската армия като основна системообразуваща институция на страната, върху чиято критика някои решиха да градят политическата си кариера.

Също така, за подкрепа на армията в момента, оставяйки настрана апаратните амбиции и интриги, следват онези правоприлагащи структури и служби, които не са изпратили служителите си на фронта, аргументирайки тилния си статус с „броня“ и спешни оперативни нужди. Още повече, че армията засега се въздържа да ги обвинява публично в малодушие, например.

Играчите на руското „политическо казино“, които водят войните си не на фронта, а в социалните мрежи, също не бива да забравят, че всички военачалници, които споменаха напоследък – Шойгу, Суровикин, Лапин и всички останали – са екип на президента, който лично ръководи СВО и определя нейния сценарий.

Авторът Алексей Мухин е политолог, генерален директор на Центъра за политическа информация на Русия.

Източник Поглед.инфо

Превод: СМ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *