Андрей Райчев: Светът няма да свърши, ако 3 март не ни е национален празник. Има и други дати!

България отблизо

„През 90-те години войната беше за миналото. Тогава имаше много тежка разправия за миналото, която продължи 10 години, раздели нацията на две и достигна до трагични елементи, защото се чупеха съдбите на милиони. „Чупеха“ е левият начин да се каже, „променяше“ е по десния начин.

Сега пак виждаме остър диалог за миналото, но този дебат не засяга хората. Ако онова беше трагедия, това е фарс. Ако онова беше драма, това е вариете. Ако онова беше масово, сега това е напълно затворено в елита – то е елитна разправия“.

Това коментира социологът Андрей Райчев, цитиран от „Дарик“.

На въпрос проблем ли е за „Възражане“, че се радикализираха, социологът посочи, че техният проблем по-скоро е да се дерадикализират и да започнат да си търсят съюзници.

Запитан дали активните млади хора се интересуват от „злободневните мутрихроники“, Андрей Райчев обясни, че те се интересуват по свой начин и главното – много повърхностно. „Не защото не знаят достатъчно, те нямат контекст, никакъв контекст“, коментира той.

По думите му 60% от българите смятат, че България не трябва да помага на Украйна, но от друга страна 60% мислят, че ние трябва да останем в ЕС и НАТО, и то лоялни съюзници. Според него тези две статистики са несъвместими.

„80% не харесват правителството, но повече от 40% казват да остане“, каза още Андрей Райчев.

Според него светът няма да свърши, ако 3-ти март не е национален празник, но това е спор за опаковката.

„3-ти март е традиционният празник на Царство България, по-късно той е заменен с 9-ти септември и бива възстановен от Великото Народно събрание на базата на това, че не може партиен празник да е нацонален. Възстановяват този 3-ти март, мен ако питате, механично, необмисляйки и махайки единствената дата, която е подходяща за това – 6-ти септември, защото това е датата на нашата пълна самостоятелност. Тогава не взимат 6-ти септември по една много идиотска причина – близо е до 9-ти септември“, обясни социологът.

По думите му 3-ти март в българската история не символизира Русия, а символизира Санстефанска България.

Tagged

8 thoughts on “Андрей Райчев: Светът няма да свърши, ако 3 март не ни е национален празник. Има и други дати!

  1. То светът няма да свърши и ако на такива, като този юнак, не се дава изява по медиите. Досега няма сбъдната негова прогноза.

  2. РАЙЧЕВ, ГЛЕДАЙ СИ ГОЛФ КЛУБА И ПРЕСТАНИ ДА ИЗХОЖДАШ ГЛУПАВАТА СИ ПРОПАГАНДА ВЪВ ВСЕКИ КЕНЕФ (ТЕЛЕВИЗИИ И САЙТОВЕ), КОИТО СА ГОТОВИ ДА ТИ ДАВАТ ГЛАС И ДА ТЕ ПУБЛИКУВАТ. НЕ ЗАБРАВЯЙ КОЛКО БЯЛ ХЛЯБ СИ РУЧАЛ ПО ТОШКОВО ВРЕМЕ!!!

  3. Ти си един нагаждач и помияр НЕКЪДЪРЕН ЛИЗ..
    КЪДЕТО ДУХНЕ ВЯТЪРА И ТИ СИ ТАМ ПО ДОБРЕ СЕ МАХНИ ЗАЩОТО КАТО ТЕ ВИДЯТ ЗРИТЕЛИТЕ ЗАПОЧВА ДА ИМ СЕ ПОЕДИГА ОТ ТЕБ

  4. Соросист я залязвай и повече тук да Няма Ясно комуняго долна

  5. Работих с Венцел Райчев в агенция София прес. Беше толкова политически ангажиран човек, че за малко да ме уволни, когато отказах извънредно дежурство поради смъртта на Брежнев. И съм сигурна, че баща му, на този Андрей Райчев, ще се обърне в гроба ако чете какво пише неговият соросоиден сперматозоид… Срам – за родителите, за страната!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *