Андрей Райчев: Ще се направи правителство след изборите, защото ще ни натиснат много здраво!

България отблизо

Интуицията ми е, че ГЕРБ ще спечелят изборите, коментира социологът Андрей Райчев за Euronews Bulgaria. 

Той прогнозира много близък резултат между първите две формации – ГЕРБ от една страна и обединението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ от друга, като изборната победа ще донесе най-вече психологическо предимство.

 

„Ще имаме много близка ситуация, но с нов фактор – много сериозен натиск от Запада и САЩ за стабилизация на България и причината не е някаква особена загриженост към нашия живот, а с оглед войната в Украйна, където нещата се влошават“, посочи социологът.

По думите му България трябва да излезе режима на вечни избори.

„Струва ми се, че на 3 април ще се образува политическа обстановка, при която ще имаме възможност да излезем“, прогнозира Райчев.

Той смята, че електоралната подкрепа за „Възраждане“ не е нараснала значително, БСП е под 10%, а новата формация „Левицата“ има шанс да прескочи бариерата от 4% за влизане в парламента.

„За България е важно да има стабилно правителство и е важно политическите партии да изработят необходимата формула за това. Който остане втори ще трябва да подкрепя първия“, отбеляза Райчев.

Социологът се спря и на коментарите на президента Радев за войната в Украйна, като призна, че това буди сериозно недоволство в САЩ, а от друга страна уточни, че войната на изток ще става все по-решаващ фактор за вътрешната политика у нас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *