Антоний Гълъбов с невероятно откритие! Румен Радев вече не е президент!

България отблизо

В момента г-н Радев не е президент и стои извън президентската институция.

Това „гениално прозрение“ осени политолога Антоний Гълъбов.

Той се е отказал от всички свои правомощия и навлезе в територия, в която нито конституцията, нито законите са му отредили място. Единственото демократично и институционално решение е г-н Радев да подаде оставка, да отиде на предсрочни президентски избори, да получи официално мандат от българските избиратели за това, което има намерение да прави.  Защото в момента г-н Радев се опитва да получи правомощия, каквито конституцията не му е отредила – искайки например оставката на главния прокурор и на правителството. В това отношение президентът се движи с висока скорост в улица без изход.

Искане за  импийчмънт обаче е лош сценарий.

И преди сме имали президенти, които в края на мандата  си са поставяли въпроса за повече правомощия. Но ако г-н  Радев иска да променя конституцията, той има конституционна инициатива и трябва да получи легитимен мандат от българските граждани за това. Всичко друго е нарушение на  буквата и на духа на конституцията. /Гълъбов пропусна да каже, че президентът има право на инициатива, но всички предложения трябва да се гласуват от НС, където ще бъдат отхвърлени от ГЕРБ./

Но първата стъпка е г-н Радев да реши какъв иска да бъде – президент на републиката, партиен лидер, водач или организатор на протести, размаха пръст политологът.

Вероятно не знае, че един президент трябва да стои до народа си и да бъде с народа си. И да го подкрепя при справедливите му протести. А това, че е организатор, е поредната инсинуация, която се мъчат да ни втълпят.

Гълъбов се опита да  удари народа и по най-милото  му. Парите. И цитира социолозите.

„Малко преди протестите социологически проучвания показаха за пореден път, че управлението на ГЕРБ няма алтернатива. По-важно обаче в случая е това, че предсрочни избори няма да решат нито един проблем, а ще задълбочат съществуващи и ще създадат нови. Всъщност предсрочни избори по-рано от края на октомври или началото на ноември не могат да бъдат произведени, а това означава четири месеца преди редовните избори. Няма смисъл отново да се връщаме в хипотезата на 2013 г., колкото и на част от тези сценаристи да им се иска да повторят ситуацията и да постигнат сходен резултат. Нещо повече – има важни теми за българския национален интерес, които трябва да бъдат  завършени. България не може да си позволи лукса да остане без редовно правителство и да влезе в кампания за предсрочни избори месеци преди редовните.

А и вариант предсрочни избори ще ни струва много по-скъпо, отколкото през 2013 г.  Важно е да си даваме сметка за рисковете и за високата цена, която може да се наложи да платим.“ – заяви той.

Е, колко да струват едни избори?

Няколко кюлчета от Онова чекмедже!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *