Апокалипсис до България: Взрив като ядрен може да избухне в Неа Ахиалос, тече евакуация

Свят

Снощи, в светлината на продължаващите експлозии и неконтролиран огън, ръководството на гръцкото Министерство на отбраната, Генералния щаб на въоръжените сили на страната и Генералния щаб на ВВС взеха решение за предварителното изтегляне на няколко десетки F -16 изтребители от два типа – Block 30 и Block 50, които са разположени в три военни бази в Неа Ахиалос.

Общо 70 бойци са дислоцирани в три бойни бази на 111-то бойно крило в Неа Ахиалос. Според Pentapostagma има 32 изтребителя F-16 Block 30, работещи в база 330. Други 38 изтребителя F-16 Block 50 са разположени в другите две бойни бази на Неа Ахиалос, 341-ва и 347-а.

Причината са най-силните пожари, избухнали наскоро, но проблемът с боеприпасите в складовете е много по-голям.

„Има две зони със складове за боеприпаси. Първата, която е така наречената „A’ Horigia“, се намира вътре в базата и съдържа боеприпаси, предназначени за незабавна употреба. Те са там, за да могат веднага да бъдат натоварени на самолетите, които са в готовност.

Втората зона, „B’ Horigia“, е по периметъра на базата на по-голямо разстояние и включва огромна пратка боеприпаси. В тази зона е имало експлозии. Тези боеприпаси са предназначени както за използване от самолетите на базата, така и за други, които могат да кацнат там, за да се въоръжат“, пише гръцкото издание.

Експертите смятат, че при най-неблагоприятни обстоятелства военната база може да престане да съществува, тъй като ще има достатъчно боеприпаси, за експлозия, сравнима с ядрен взрив.

Тези бази са недалеч от Волос, който е студентски град, където учат и наши студенти, а в самия район има и много наши гурбетчии. Намира се на около 340 км от Сандански и на 240 от Солун посока Атина.

Пожарът, който избухна в сряда, достигна неконтролируеми размери в четвъртък следобед, когато склад за боеприпаси на военновъздушните сили, разположен в района на Карамба, се запали, причинявайки силни експлозии.

Според последна информация от противопожарната служба, в Магнезия няма активен фронт, а само малки огнища на различни места. Жителите на Неа Анхиалос от Волос преживяха втора нощ на безпокойство, тъй като пожарът, който избухна в сряда, може да върви по-бавно, но рискът от нови експлозии не е отминал.

Повече от 1000 души бяха настанени след евакуацията в изложбения център на Волос, който бе превърнат в приемна и зона за настаняване. В залата са поставени стотици легла, които са донесени от военни части от района, а храна е била осигурена от кетъринг компаниите на Волос.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *