Путин разкри коя е истинската причина за продължаването на войната в Украйна

Свят

Съединените щати и НАТО отказват да преговарят с Русия по въпроса за обезпечаване на еднаква сигурност за всички страни, а украинският президент Володимир Зеленски узакони невъзможността за преговори с Русия.

 

Това заяви руският президент Владимир Путин на пленарното заседание на втората среща на върха Русия-Африка, предадоха световните агенции.

„Всички противоречия трябва да се решат в хода на преговори, но проблемът е, че те отказват да преговарят с нас. В основата на конфликта е създаването на заплахи за сигурността на Русия от страна на САЩ и НАТО, а те, повтарям още веднъж, отказват да водят преговори за обезпечаване на еднаква сигурност за всички, включително и за Русия.

А самата Украйна, или по-скоро сегашният украински режим, отказва да преговаря. Това беше официално обявено и президентът на Украйна прие съответен указ по този въпрос, забраняващ преговорите“, каза Путин.

Мисля, че САЩ, НАТО и Украйна ще съжаляват за това, което вършат в момента, добави руският президент.

Русия се отнася с уважение към мирните инициативи на африканските страни за разрешаване на кризата в Украйна и внимателно ги обмисля, заяви още Владимир Путин на пленарната сесия на срещата на върха Русия-Африка.

Миналия месец африканска делегация посети Москва и Киев, за да представи мирната инициатива пред Владимир Путин и Володимир Зеленски, припомня Ройтерс. Руският президент приветства инициативата, но Зеленски я отхвърли с аргумента, че спиране на огъня ще остави под контрола на Москва близо една пета от територията на Украйна и освен това руските войски ще спечелят време да се прегрупират, съобщава БТА.

Путин коментира днес и темата за военното сътрудничество между Русия и Африка.

Той отбеляза, че военнослужещи от много африкански държави в момента се обучават в университети на руското министерство на отбраната. „За да укрепим отбранителните способности на страните от континента, ние развиваме партньорство във военната и военнотехническата област.

Русия е сключила споразумение за военнотехническо сътрудничество с повече от 40 африкански държави, на които доставяме широк спектър от оръжия и оборудване. Някои от тези доставки се извършват безвъзмездно с цел укрепване на сигурността и суверенитета на тези държави“, каза той.

„Трябва да признаем, че ситуацията в много региони на Африка остава нестабилна, там има неразрешени междуетнически и етнически конфликти и продължаващи остри политически и социално-икономически кризи. Това разбира се е тежко наследство от колониалната епоха и политиката „разделяй и владей“, водена от западните метрополии“, обясни руският президент.

Путин коментира и темата за държавния суверенитет на африканските страни. 

„Бих искал да припомня думите на Нелсън Мандела: „Не ме съдете по успехите ми. Съдете ме по това колко пъти съм падал и отново съм се изправял“. Така е и с държавния суверенитет. Той трябва да се защитава безотказно, никога да не се предава, никога да не се отстъпва под външен натиск“, подчерта руският лидер.

Освен това той обяви, че Русия опрощава дълг в размер на 23 милиарда долара, но не поясни за кои африкански страни се отнася решението.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *