Асен Василев изригна: Правителство ще има! Спешно трябва да дадем оръжие на Украйна, президентът нямаше право на онези думи!

България отблизо

Най-доброто за страната е да има стабилно правителство по време на поредицата нови кризи, които се очертават. Виждаме, че войната в Украйна ескалира, инфлацията в еврозоната ескалира, има сериозно разместване в пазарите, еврото спадна спрямо долара, което означава, че горивата ще поскъпват, защото се купуват в долари. Към кризите, които имахме до момента, се очертават поне още 2-3, които да се насложат тази зима, ще трябва да има работещ парламент, за да може да се реагира адекватно, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в студиото на БНР.

По думите на Василев отказът на ПП да преговарят за правителство с ГЕРБ е истинската националноотговорна позиция. Той припомни, че когато те са били първа политическа сила и са започнали преговори за създаване на едно коалиционно правителство са осигурили преговори между БСП и „Демократична България“, които преди това са отказвали да говорят помежду си.

ГЕРБ трябва да организират процес на договаряне и с ДПС и „Възраждане“, с които свалиха правителството. Ако те не успеят, тогава мандатът ще дойде при нас. Тогава ние ще се опитаме да организираме процес. Дали той ще успее – съмнявам се, тъй като с ДБ и БСП нямаме достатъчно депутати. Трудно ще се сглоби нещо, но това не означава, че не трябва да се пробва“.

Василев беше категоричен, че „правителство без политически фигури не съществува“.

Експертното правителство е една мантия, която да скрие нелицеприятна коалиция. Всяко едно правителство трябва да бъде избрано от политически фигури в парламента и за всеки един вот да получава подкрепа от Народното събрание. Трябва да има ясно изразена политическа отговорност, политическа конструкция и начин на вземане на решенията. Експертно, завоалирано, което няма ясно мнозинство зад него, би било най-вредното нещо за страната. Това означава още безвремие“.

Според него сегашните избори са произвели драматично различен резултат и ГЕРБ следва да поеме отговорност, тъй като мнозинството свалило кабинета на „Продължаваме промяната“ е спечелило изборите.

Той подчерта, че партията му си спазва предизборните си обещания и те не са дошли за малко и ще отстояват позицията си за промяна на политическия модел в страната.

Асен Василев разкритикува „някои от министрите на служебното правителство“ и даде за пример действията на министъра на икономиката и енергетиката, като уточни, че засега България използва газ, договорен от тяхното правителство.

Той посочи като пример и смяната на директора на БАБХ и връщането на стария й ръководител, който подновил договора на частната лаборатория на ГКПП Капитан Андреево при предишния си мандат като директор на Агенцията.

Той бе категоричен, че президентът Радев с това, че не подкрепя Украйна да започне преговори за членство в НАТО, е надскочил правомощията си. Според него тази позиция е изключително грешна и вредна за България“, заяви Асен Василев и категорично посочи, че ПП ще подкрепи предложение за даване на оръжие на Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *