Асен Василев каза ще се върне ли малката пица Дянков и дали бюджетът ще бъде насочен към хората!

България отблизо

Не очакваме инфлацията да мине 10%. За средногодишна инфлация говорим между 5 и 6 %, като пикът ще е някъде март-април. Това каза пред БНТ министърът на финансите Асен Василев.

„Всички заложени в бюджета увеличения са изпреварващи инфлацията. В средата на юни имаме предвидена актуализация. Ако има нужда, тогава могат да бъдат направени допълнителни корекции.

Бюджетът е доста социален. Освен политиката за пенсиите, безплатни детски градини и ясли от 1 април за всички деца, които са в държавни градини, са предвидени и компенсации за тези, които не могат да бъдат приети.

Учителските заплати да са 125% от средната работна заплата. Предвидено е това да влезе в сила или от 1 април“, съобщи Василев.

От думите му стана ясно, че данъчната политика няма да се променя. ДДС няма да се намаля. Отменя се данъкът върху лихвите“, каза още финансовият министър.

Василев добави, че 1000-та лева за медиците се запазват, а в сферата на здравеопазването са планирани още реформи.

„Най-късно края на февруари може да има бюджет“, заяви той.

„Бюджетът, който внасяме, за първи път стъпва на реални отчетни данни. Досега бюджетите винаги са стъпвали на прогноза какво ще се случи към края на годината и на база на това прави бюджетът за догодина“, коментира Василев.

В момента са заложени приходи, които са сравнително консервативни, защото се отчитат ръстът на икономиката, инфлацията както и подобрената събираемост.

„Растежът е около 4,8 на сто. А инфлацията е заложена между 5 и 6%. Дефицитът, който е предвиден по бюджета, без ковид мерките, е 2,5%, с ковид мерките излиза около 4%“, допълни министърът.

Попитан Симеон Дянков ли ще е новият шеф на БНБ, Василев заяви, че не е разговарял с него. От думите му стана ясно, че и правилата за конкурса още не са готови.

„Това ще е гуверньорът,  който ще има историческа роля да вкара България в еврозоната.
Той трябва да си тежи на мястото. От друга страна, е изключително важно да е човек, който не се страхува от непопулярни мерки“, заяви Василев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *