Асен Василев от Брюксел: Затягайте коланите, чака ни сериозна инфлация. Ще се борим за физическо наличие на стоки

България отблизо

Очаква ни по-голяма инфлация до края на годината. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев във видеообръщение към годишната срещата на бизнеса с правителството. Василев е на работно посещение в Брюксел.

Според него трябва прецизно да се моделира ефекта на сравнително голяма бежанска вълна в България. Възможността да си помогнем взаимно там, където можем, и да имаме обща позиция на външни пазари, би помогнало за овладяване на кризата и успокояване на европейската икономика като цяло, подчерта финансовият министър.

Той уточни, че в актуализацията на бюджета ще трябва да се предвидят големи допълнителни буфери за справяне с бежанската криза от Украйна, както и за продоволствие.

По думите му Европа и светът са много различни от гледна точка на бизнеса, доставките и големите групи ресурси. Залагаме промени в относителните цени и тегла в големи групи стоки. В следващите 5 години ще имаме различен пазар, очаква Василев. Най-важното, за което обаче сме отвикнали да мислим е физическото наличие на стоки и логистиката, свързана с физическото наличие на стоки, според него.

Правителството работи по сценарий, ако има малка или няма реколта в Източна Европа. Василев отбеляза, че има едно твърдо намерение на европейските икономики да се отреже сравнително бързо суровинната зависимост от Русия. Доста реално е това да се случи, но всичко зависи колко бързо се действа. В срок от 2-3 години трябва да имаме доста алтернативна база, върху която да е стъпила европейската икономика, надява се Василев.

Той не коментира защо още не е приет Плана ни за възстановяване от Ковид-кризата и дали някога изобщо ще получим тези пари.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *