Банкерка изригна: Вицепремиерът Дончев чак сега ли разбра, че „българската“ икономика се прави от ЧУЖДИ фирми?! А какво прави цели 8 години във властта?

България отблизо
Доста интересно е, че вицепремиерът Томислав Дончев, след 8 години в управлението, чак сега установява, че няма големи български предприятия и „икономиката“ ни се прави от чужди фирми. 

Това каза пред БНР бившият вицепремиер на икономическото развитие, вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие и директор на дирекция в БНБ доцент Даниела Бобева по повод лансираната в последните дни идея за промяна на модела, по който функционира „българската“ икономика.

 

Ако беше така, всички щяха да правят министерства и да преструктурират икономиките си! Не става така. Трябва да се построят големи  български държавни предприятия. Защото никой друг не може да направи голямо предприятие, освен държавата. Трябва да се построят и средни предприятия. А малките хората ще си ги направят сами. Тогава ще имаме наистина българска икономика, заяви доцент Бобева.

 

Вицепремиерът Дончев каза по-рано тази седмица, че планът за икономическа трансформация, изготвен от неговия екип, ще бъде готов до края на годината

„Това, което наистина трябва да се направи е държавата да възстанови българската икономика. А тя не го прави! Паднахме от 38-о място на 59-о място по Индекс за правене на бизнес. По-назад сме дори от страни като Косово, Македония, Молдова. Ние сме доста надолу и в класацията по отношение на режимите за създаване на бизнес, регулаторните режими…“, уточни Бобева.

В ЕС и САЩ бизнесът е изключително важен играч в изследванията и технологиите и затова там се създадат подходящи условия той да работи, а у нас – не, изтъкна тя.

 

„В българската икономика имаме 380 000 предприятия, огромната част от които са цехове, а не предприятия. Все пак, първите 300 предприятия формират основната част от БВП. От 100-те най-големи предприятия, 70 са чуждестранно контролирани. Тоест тъй наречената „българска“ икономика съществува, заради дейността на големите чужди фирми у нас. Само че те отнасят печалбата си в чужбина, а за нас остават някакви трохи. Тоест, ние сме парчета от големите мултинационални компании или просто създаваме части от техния продукт“, каза Бобева и продължи:

 

„От стоте най-големи предприятия, имаме около 30% в енергетиката и по-специално в електропроизводството. Имаме в добивната промишленост още 20, а от сектора „Изследвания и иновации“ няма нито едно предприятие в списъка на 100-те най-големи, няма и в тристате най-големи! Тоест, имаме изключително „отворена“ икономика, която се формира не толкова от българския бизнес, колкото от чуждестранния!“

 

По думите й, голяма част от фирмите ни, работят на така наречения „субконтрактен принцип“, народът казва на ишлеме – изпълняват отделни поръчки на чуждестранни компании, което ги поставя в огромна зависимост от това как се развиват тези компании.

 

„Имаме една доста вибрантна икономика, доста променлива на външните условия. Да, можем да създадем по-устойчива икономика, ако развием секторите, в които имаме сравнителни предимства“, заяви Бобева и даде за пример селското стопанство, енергетиката, редица промишлени отрасли, както и сектора „Информационни технологии“, който се развива бурно в България.

За жалост и селското стопанство, и останалите сектори от промишлеността са задушени от вносни продукти и това им пречи да се развиват.

Така че нека нашите държавни ръководители да не се кланят толкова на чужбина, и да не се хвалят с магистрали и саниране, а да са хванат на работа и да възстановят българската икономика. Иначе съвсем скоро в държавата няма да има свободни пари.

 

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *