Извънредно: Здравният министър обяви нови мерки срещу коронавируса!

България отблизо

Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията от коронавирус. Това заяви на извънреден брифинг в МС здравният министър Костадин Ангелов

„Числата са такива, че двуседмичната заболеваемост е над 300 на 100 000 души. Съгласно плана, който следваме, при такава заболеваемост правим реорганизация на медицинската помощ в страната. Новите мерки, които ще приложим до края на 2020 г., за да обезпечим тази реорганизация, са в размер на 80 млн. лева“, добави той.

По 1000 лева ще получи всеки общопрактикуващ лекар до края на годината. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет.

Новите мерки срещу К-19 до края на годината са в размер на 80 млн. лева.

 

В пресконференцията участват още зам.-здравният министър Жени Начева и кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Мерките са в следните направления – за доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лв на всеки лекар.

 

„Разбираме че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът се увеличава всеки ден. Всеки трети който е тестван е положителен“, добави проф. Ангелов.

 

В някои от ДКЦ- тата в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни COVID- отделения. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек на месец.

Отпускат се и допълнителни 50 млн. лв. за центрове, които работят със студенти. Ще бъдат осигурени и средства за правене на антигенни тестове. Те са на стойност 15 млн. лв.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *