Бившият съветник на Борисов Яне Янев избухна: Записали са ме незаконно! Аз се борех с корупцията, а излиза, че не съм!

България отблизо
Бившият премиерски съветник Яне Янев се оправдава за разследването на АКФ Ето какво пише той в позиция:

По повод превръщането ми в „главен герой“ на „разследване“ на Антикорупционния фонд бих искал да се знае, че:

 

Записите са правени тайно и са изцяло незаконни. Не съм давал съгласие или разрешение да бъда записван.

На много места в тях мои думи не звучат така, както бих ги изрекъл в действителност. Предполагам кой е поръчал и сглобил реални мои думи от миналото със сегашни Deepfake манипулации, но това ще оставя на съда…

Конституцията на Република България и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи не допускат такова брутално издевателство над личността и аз ще се защитя с всички допустими от закона средства – вътрешни и международни.

 

Заявявам, че за тези „записи“ бях уведомен от Николай Стайков и Бойко Станкушев, на които връчих писмено заявление, че забранявам под каквато и да била форма да се използва моя глас и да ми се приписват изказвания в смисъл и контекст, каквито аз не съм правил.

 

И от двамата получих уверение, че проведеното от тях разследване е под „методическото ръководство“ на основния им спонсор „Америка за България“ и че практически фондацията стои зад тези техни действия.

 

Това са фактите, а интерпретациите оставям на други.

 

Мога да говоря и пиша така, както малко хора в държавата. Правил съм някои от знаковите антикорупционни разкрития в последните две десетилетия. Заставал съм винаги открито с името си и съм поемал отговорност, каквато малцина могат да носят. Поради това не приемам да бъда замесван в подобен род ченгеджийски инсинуации, окичващи се с етикета „антикорупционно разследване“.

 

Припомняме, че миналата седмица Антикорупционният фонд публикува трета част на „Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие,  в която се изнасят прелюбопитни тайни записи, в които става дума и за срещи и разговори по казуса Денков на бившия премиерски съветник Яне Янев с председателя на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров. Освен с Цацаров, Янев разговаря и с поне двама съдии от специализирания наказателен съд.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *