Служебното правителство: Милиарди са раздадени от кабинета „Борисов“ на свои хора!

България отблизо

Един от основните проблеми при последния редовен кабинет е бил в процедурите „ин хаус”. Това заяви говорителят на МС Антон Кутев на брифинг в МС. 

Той обясни и какво е точно „ин хаус”. „Това са вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране без конкурси, тоест на свои хора”, обясни Кутев.

40-42% от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществени поръчки, каза финансовият министър Асен Василев. Той разкри, че така са дадени на „наши фирми“ осем и половина милиарда лева само за една година. Това са всички пенсии за девет месеца.

По АМ „Хемус“ сме платили 70%, а строителството, което е завършено е 4%.

МФ предприема промяна в нормативната база, каза Василев.

Според регионалния министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища, без конкурс, като причината е била спешност.

Към дата 1 юни от всичките 84 свлачища само по едно се работеше – при Рилския манастир, за останалите нямаше дори разрешение за строеж. Авансите са раздадени през декември 2019 година и те изтичат през декември тази година. Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним, обясни тя.

По думите й 188 млн. са били преведени авансово от „Автомагистрали” ЕАД без обществена поръчка, обясни още министър Комитова.

„Автомагистрали“ сключила договори с 30 фирми без обществени поръчки. За 3-4 дни са им преведени авансово 188 млн. лв., обясни още министър Комитова.

90 хил. кв. метра административна сграда в София тех парк без обществена поръчка за цената 182 млн. – проектиране, строителство и авторски надзор, даде пример Петков.

Той каза и че при ремонта на язовирите изпълнението е било „два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената за транспорт“ – за ремонтираните 10 язовира. Цените пък били с много близки стойности, независимо къде се намират в България.

„Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, което се раздава по неясен начин“, заяви икономическият министър Кирил Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *