Бивш директор за аферите в МОН: Имаше страшно голямо източване на държавни пари!

България отблизо
Още преди години подадох сигнали за нередности в подразделения на Министерството на образованието и науката. Реакция нямаше. Беше предизвикан вътрешен одит, който се обърна в проверка срещу мен. Дадоха ме на „Икономическа полиция“. Искаха да ме вкарат в корупционни схеми. Цялата схема по източването се осъществява от Пламен Манолов.

Това заяви в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ Ивайло Шопов – бивш директор на детски лагер в Боровец, който преди години се опита да предложи модел за управление на детските лагери на Министерството на образованието, но идеята стига до задънена улица.

Става дума за „техническа грешка“ за 8 милиона лева. Фиктивни нощувки са били вписвани от дружеството „Ученически отдих и спорт“, а за схемата разказаха съвсем наскоро от Министерството на образованието. В същото време обаче управителния съвет, под чието ръководство се е случвало всичко това, е несменяем.

„Бяхме спънати още преди години. Започнахме да организираме гражданска инициатива „Да върнем ученическите лагери на децата“. Алармираме от години обществото. Искахме да реновираме база. Имах папки и исках да покажа на МОН как се води отчетност до стотинка, как се управлява база, как да се възстанови. Всичко беше със снимки, фактури. Но хората, които нищо не правят, се страхуват от онези, които правят нещо. Изкарахме базата на печалба. Отстраниха човекът в „Ученически отдих и спорт“, който на практика искаше да работи. Дойде друг, който искаше да ме вкара в корупционна схема – Пламен Манолов. Той е политическо назначение. Министър тогава бе Красимир Вълчев“, отсече още Шопов.

По думите му след като той разказва за случилото се на Цветелина Николова, тогавашната директорка на „Ученически отдих и спорт“, става ясно, че нищо не може да се направи. Николова по-късно е била отстранена.

„Привикваха ме почти всеки ден. На едно от поредното такова ми заявиха, че трябва да отида в Община Самоков и да подам неверни твърдения. Отказах. Подадох сигнал вместо това, че общината ще бъде излъгана. Не знам докъде стигнаха проверките. Имаше няколко опита да бъда вкаран в схеми с „Ученически отдих и спорт“. Създадоха ми пречки за работа. Няколко пъти каних министър Вълчев, известявал съм го за всички злоупотреби, подавал съм сигнали. Нямаше реакция. Имаше пъллно мълчание. Вместо това се предизвика вътрешен одит, който се обърна в проверка срещу мен, вместо проверка срещу „Ученически отдих и спорт“. Дадоха ме след това на „Икономическа полиция“. Цялата схема по източването на това дружество се осъществява от Пламен Манолов и мога да го докажа“, посочи още Шопов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *