Бивш зам. министър: Кризите гърмят, заради некадърното управление на държавата!

България отблизо

От 2012 г. ГЕРБ правят конференции за водата, докато ни докараха до…водна криза!

„Управленските практики на дружествата, които ръководят водните активи, създават основните проблеми в сектора. Ниска управленска култура“ Но тя не е само във ВиК-сектора.

„Това не е нарочно, едва ли има конспиративни намерения, но е подценяване. Незаконните отклонения трудно се случват без някой от операторите да не знае.“

Това каза Добромир Симидчиев, който е бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в две правителства. Преди дни Министерството на околната среда и водите (МОСВ) констатира сериозни нарушения при три язовира.

Според Симидчиев, „не може да управляваш една система, без да мериш“.

„Ако тази микроводна система има мерене на вход и на изход, то проблемите нямаше да са в такива размери“, изтъкна той пред БНР.

Експертът подчерта, че търговските загуби са сравнително високи спрямо нормалните световни равнища.

„Това показва по-слаб контрол върху системата. Това показва повече кражби и повече места, които не се мерят. Това може да става със, или без участието на оператора“, уточни той.

По думите на Симидчиев нивото на загубите почти винаги е пряко измерение на управленските практики.

„Ако това не е наред, то вероятно и други неща не са наред. Това е индиректен комплексен показател за това как работи един оператор… Държавата трябва да създаде единствено и само условия, но оперативното изпълнение на задълженията не е неин ангажимент“.

Добромир Симидчиев е категоричен, че „ВиК е дейност, която не трябва да се управлява механично, а органично“, съобщава news.bg.

Ние само ще допълним, че няма как управленската култура да не е ниска, и да е генерирана от некомпетентност и некадърност, понеже откакто Борисов е на власт, назначава само калинки на всички позиции в държавната и общинска администрация. Въпреки многобройните сигнали, той оставяше, например, местната герберска феодална върхушка да назначава свои роднини, приятели и братовчеди. Защото за Борисов винаги най-важно е било, човекът, когото назначава да го слуша, а не да е специалист в дадената област.

Само питаме кой раздаде язовирите в България на частни фирми да ловят риба в тях?! И защо сега същите тези хора от управляващата партия се правят на невинни за водната криза?! Защо тези язовири и водната канализация не бяха ремонтирани и поддържани със средствата от ЕС?! И ако тези пари не са стигали, защо не беше възстановена и развита българската икономика и износ, за да има пари?!

Всички тези въпроси говорят ясно, че най-голяма отговорност за случващото се, и не само във водния сектор, носи премиерът. Само че премиерът наш винаги прехвърля вината на някой друг, на някоя поредна калинка. И самият той опитва да се измъкне сух от блатото, което е създал.

Но…народът отдавна разгада тези дребни премиерски хитринки. И затова, заедно с президентът Радев, настоява най-после това управление да поеме отговорност за корупцията по високите етажи на властта, за водната криза, за кризата с боклука и още много други кризи. Да не говорим, че уж доходите се вдигали, а правителството не можа да направи минималната пенсия поне 300 лева.

И това управление се поддържа от Брюксел и Вашингтон. Западът прегръща Борисов и го целува. А в същото време разправя, как искали в България да има просперитет. Следователно Борисов и неговите западни ментори ни пречат да излезем от блатото. И докато не се отървем от тях, България няма да тръгне напред.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *