Бойко Рашков изригна срещу Борисов: Въпрос на време е…

България отблизо
Вежди Рашидов първо отказа да бъде номиниран, като изтъкна, че не може да се справи с тази задача и иска да си гледа внуците. Но на другият ден – обратно. Тази промяна в нагласата и намеренията му показаха, че този човек не взима сам решения. Това каза по БТВ бившият шеф на МВР Бойко Рашков.

Шеф на парламента

От ГЕРБ му подсказват какво да прави. Той не може да се справи с ръководството на пленарното заседание. Той има проблем с  говора и му предложиха да повтори материал, който чете. Имаше отправена закана да му се поиска оставка след предоставени материала на БОЕЦ, които касаят новоназначената за главен секретар на НС. Искаше се той да приеме тези хора и да ги изслуша. Той не реагира. От ПП искаха да се се използват критерии и да се избере достоен човек. Поне да има парламентарен опит.

Избира се първият човек в държавата и не може да се прави за 20 минути с договорки. НС е фрагментирано така, че не може по този начин да се избира както е било досега. Лично съм го казал на Вежди Рашидов, че не е за там.

Относно махането на началници на 7 РПУ-та

Движенията не са резки. Наложи се още когато бях министър на МВР да възложа на ДНСП и инспектората да извърша проверки на всички районни управления в София. В Столичната дирекция имаше резултати под средните за страната. Не можехме да сме безучастни и решихме да видим какво става в тези районни управления. Те заслужават сериозно внимание, има повторяемост на престъпленията. Тези проверки сега са завършили. От докладите  е ясно, че те са нарушавали финансовата дисциплина за изплащане на извънреден труд на служителите. Смених двама такива ръководители – на първо районно и в друг район на столицата, където човекът сам подаде молба да бъде преместен. Добре е това, което направи Демерджиев.

Нямахме време за обществени поръчки, за да се планират кой знае какви действия. Най-вероятно е тази служба, която е свързана със снабдяване на дрехи и такива неща.

За ареста на Борисов 

Приемам решението на съда за ареста на Борисов. Но това не значи оневиняване. Това е само доколко е незаконосъобразно задържането. Не се чете и анализира събрания материал в хода на тази проверка. 12 години този човек арестуваше хора, чрез неговият министър. Тези арести бяха обявени за незаконни. Никой не говори за тези 470 страници материали по време на проверката. При тези данни, ако аз бях разследващ орган, нямаше да се поколебая да направя същото.

Полицейският служител е упълномощен да решава за ареста. Няма обаждания. Такива задържания ежедневно са стотици. Няма практика се се уведомява министъра. Едва ли знаем всичко в тези 470 страници. Има и висящо производство оттук нататък. То не е приключило. Хайде да видим какво ще стане с него сега. Испанската полиция ни изпрати материали, че Борисов е участвал в международна схема за пране на пари. Защо не коментираме това? Неудобно ми е да чета такива материали от сродна служба.

Вие се концентрирате само върху едно- ареста. Борисов не е свещена крава. Демерджиев каза, че по отношение на Борисов има много данни.  Това означава, че по отношение на Борисов се работи активно. Нещата не са толкова прости.

Разследването за АМ “Хемус” 

 

Разследването за АМ “Хемус” не е приключило. Предявяване на обвинения не значи, че разследването е приключило. Деветимата ще имат правна възможност да дадат обяснения. Не  е изключено да се стигне и до други лица.

Схемата за АМ Хемус я показвахме. Сложна е, няма да мога да я опиша веднага. Но това се средства от държавния бюджет за строителство на АМ Хемус. Присвоени за около 60 млн. лева. Те са внесени в една банка и от там са преведени по сметки на кухи, несъществуващи фирми. И лица с пълномощни са теглили огромни суми в сакове и чанти – по 2-3 млн. Посоката е ясна каква е. Преди бе само един обвинен, но сега са 9.

На въпрос за КПКОНПИ

 

Бойко Рашков каза: “За нероден Петко не се говори. Темата е различна от тази, допреди да се свали правителството. Дискусия върви за съдебна реформа. Има нужда от нея и то най-вече по отношение на главния прокурор. Това трябва да се реже от корен. В залата има паритет – 50 на 50 и трудно се взимат решения за елементарни неща.

Купуване на гласове 

Миналата година свалихме купения вот с 300 000 гласа. Това създаде негативизъм на парламентарните групи към министъра на МВР. Купуването на гласове ще отиде пак във висините с връщане на хартиената бюлетина. Сега на изборите купеният вот бе много над това, което ние очаквахме. Не са давани съответни указания на МВР да си изпълняват задълженията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *