Борел се тюхка за оръжията на ЕС, но руските войски не прощават!

Свят

Запасите от оръжия на ЕС са на изчерпване, понеже държавите-членки продължават да изпращат оръжия и боеприпаси на Украйна, но те изчезват под огъня на руските войски. Главният дипломат на блока Жозеп Борел е предупредил за това, съобщава AP.

„Военните запаси на повечето държави членки са, не бих казал, че са изчерпани, но до голяма степен са намалели, защото ние предоставяме голям потенциал на украинците“, казва той по време на дебат с европейските законодатели.

 

Той призовава страните от ЕС да координират по-добре разходите си за военно оборудване.

„Той (запасът – бел.ред.) трябва да бъде попълнен. Най-добрият начин да го попълним е да го направим заедно. Така ще бъде по-евтино“, казва дипломатът.

Борел предупреждава, че ако държавите членки продължат да разширяват военния си капацитет по същия начин, „резултатът ще бъде голямо прахосване на пари“.

„Защото това не е начин да избегнем дублирането или да запълним пропуските си“, добавя той.

Борел изразява съжаление, че ЕС е пропуснал възможността да започне обучение на украинските въоръжени сили преди една година, много месеци преди Русия да започне войната.

„За съжаление не го направихме и днес съжаляваме за това. Съжаляваме, че през август миналата година не предприехме последващи действия по това искане, не го изпълнихме“, казва той.

Ако ЕС беше реагирал навреме, казва Борел, „щяхме да сме в по-добро положение“.

Руските военни са унищожили още една американска реактивна система за залпов огън HIMARS в Харковска област, както и пет украински склада за оръжие и боеприпаси в Харковска област, Херсонска област и Донецката народна република.

Говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков заяви това на брифинг, съобщават световните издания.

„В близост до село Тимченки в Харковска област беше унищожена американска ракетна установка за залпов огън HIMARS“, заявява военният говорител.

Военните са унищожили складове с ракетно и артилерийско оръжие и боеприпаси край селищата Андреевка, Сади в Харковска област, Доброволье, Зелено поле в Донецка област и Николаевка в Херсонска област.

Андрей Омелченко, полковник от украинските въоръжени сили, е загинал под артилерийския обстрел на руските въоръжени сили при опит за настъпление към Херсон, съобщават украинските медии.

Полковникът от ВСУ Андрей Омелченко е загинал на 1 септември. Преди това Омелченко е служил в СБУ и е участвал във въоръжения конфликт в Донбас от 2014 година.

Мястото на обстрела и смъртта на военнослужещия не е уточнено.

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *