Борисов бесен на ПП-ДБ: Ако не дойдете утре да отхвърлим ветото, не чакайте подкрепа от ГЕРБ!

България отблизо

Или няма да има правителство, или трябва да се разберем отново. Не знам кой е искал Нинова да става златен пръст. Чух, че Нинова и Кирил Петков казали, че утре няма да се явят в НС. Призовавам ги утре да дойдат отхвърлим ветото. В противен случай се рискува много. Изобщо не става въпрос за „златен пръст“ и други партии. Аз почвам да не мога да контролирам депутатите от парламентарната група. Излиза, че ПП-ДБ трябва да работят с „Възраждане“ и БСП, ако ние не дойдем следващия път. Ще трябва да отхвърлят ветото с тях“.

Това каза с гневен тон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Бургас, преди да влезе на предизборно събрание на партията му.

 

„Ние не искаме свръхпечалбата да отиде в една компания, а да влезе като данък в държавата. Така ще ползваме по-евтини горива. Изнася ли се евтино гориво, произведено с руски петрол? Ако се откажем от дерогацията, ще падне ли бензинът?“, попита той.

 

„Остават 1-2 дни до изборите и всички страшно са се изнервили. Почват да се говорят неща, които сигурно не ги и мислят, защото забравят как се случи тази сглобка. Това е правителство, наречено „Денков-Габриел“. Габриел не е министър, а е вицепремиер. Чух какви ли не приказки, че няма да има ротация или че министри без съгласието на ППДБ няма да се сменят. Само да напомня, че министри на ППДБ няма да има, ако не са подкрепени от ГЕРБ. Сиреч или няма да има правителство, или трябва да се разберем. Призовавам ги утре да дойдат и да приемем тези две неща, както и да отхвърлим ветото“, сподели Борисов.

„Ако утре ППДБ не се явят и не отхвърлим ветото, няма да мога да контролирам парламентарната група на ГЕРБ“, уточни той. И добави, че депутатите му го заплашват, че следващият път те няма да влязат в залата и ППДБ ще трябва да отхвърлят ветото с „Възраждане“ и БСП.

„Разбирам, че всеки си надъхва електората. Приятелски ги моля утре да охтвърлим ветото, защото в един момент групата на ГЕРБ няма да ме слуша“, предупреди Борисов.

 

Асен Василев трябва да е магьосник, за да излезем от тежката ситуация в момента. Но затова трябва да има правителство. Не можем да слушаме ултиматуми до безкрай. Няма да има ротация – тогава няма да има правителство“, обяви Борисов.

 

„Отново държавата е разделена. От една страна президентската институция, от друга – правителството, от трета сме ние, от четвърта – олигархията. А на парламента пише: „Съединението прави силата“. Ако ние не сме за затегната сглобка, нищо добро не ни чака. Знам, че очаквате от мене малко оптимизъм. Зависи само от вас. Оптимизъм може да има, ако резултатите ни са малко по-добри“, категоричен е Борисов.

 

Аз уважавам много работещите в „Нефтохим“, но компанията да си плаща данъците, изтъкна бившият премиер.

 

Той посочи, че свръхпечалбата, която е реализирала рафинерията благодарение на труда на работниците си, трябва да влезе в държавния бюджет, както е в цяла Европа.

„А дерогацията и ако някой ги ръчка да го правят, означава даване на специален статут на българската рафинерия, издействан от българската държава. Това означава, че българските потребители трябва да получават по-евтини горива. Като гледам как станаха 4 лева, а сега са 3,30 лева – не виждам как тази дерогация помага в момента на българския гражданин“, заяви Борисов.

 

Таксата от 20 лева на мегаватчас дава възможност за допълнителни приходи от 3 млрд. лв. на година. Приветствам действията на правителството, неслучайно пръв съм се подписал, заяви пред медиите в Бургас Бойко Борисов.

„Не знам кой е искал Нинова да става златен пръст. Мисля, че утре е прекрасна възможност двете партии, подкрепени от ДПС, да отхвърлим ветото на президента“, каза още той.

 

„Задоволяваме това, което каза Асен Василев, че проверяват с НАП колко пари рафинерията дължи на държавата“, добави лидерът на ГЕРБ.

По думите му тази вечер Йордан Цонев ще има среща с Асен Василев и Румен Спецов, за да се определи механизмът за компенсация на потребителите на горива.

„Хипотетично, ако се откажем от дерогацията, ще падне ли бензинът? Плавно си пълзи нагоре и стана 3,3 лв. Когато беше Промяната, беше 4 лв. Какво се промени в тази рафинерия – токът ли поскъпна, газът ли, заплатите ли? Колегите от „Промяната“, когато чуят за „Газпром“ и газа, са много твърди, като стане въпрос за „Лукойл“, са готови да падне правителството… Това не мога да го разбера“, добави той и подчерта, че е солидарен с работещите в „Нефтохим“. При тези печалби на компанията те трябваше да взимат три пъти по-големи заплати, изтъкна той.

 

След изявлението си пред медиите лидерът на ГЕРБ влезе в препълнената зала, която го посрещна с аплодисменти.

 

„Ние с Бойко Борисов изградихме съвременна България. Бъдещето ни е сега, нека на 29-ти да излезем да гласуваме за ГЕРБ“, каза от трибуната Иван Алексиев, областен координатор на ГЕРБ.

„По време на тази предизборна кампания ние запазихме добрия тон. Компроматите никога не са печелили. Трябва да привлечеш симпатиите на хората с нещо позитивно“, уточни кметът Димитър Николов.

 

„Връщам се назад във времето, когато в Бургас нямаше магистрала. Тогава направихме „Тракия“. Направихме моста, околовръстното, Меден рудник. За последните 3 г. кажете ми някъде нещо да се прави. Освен само едни лозунги“, обърна се към залата Бойко Борисов.

 

„200 блока санирахме в Бургас. А през последните 3 г. – 0 санирани блокове. С тези нули в момента се борим. Какво не направихме за тоя град, за да гласуват за някой друг… Задавам си въпроса, отговора не го намирам. Колко пречиствателни станции се направиха, за да бъде чисто морето – стотици милиони се вложиха. Оттогава досега чули ли сте нещо да се направи? По времето на ГЕРБ всички европейски фондове и програми работеха и нито една не е спирана. Крива плочка да се види по наше време – настава медийна истерия. Искам и аз да снимам нещо, ама няма“, разгневи се лидерът на ГЕРБ.

Той припомни филмите по „Дискавъри“ за България и колко е важен културният туризъм. После премина към международната обстановка и вътрешнополитическото състояние на страната.

„Никога не сме по-близки до глобален военен конфликт от сега. Надявам се да намерят дипломатите разумно решение. В противен случай би било много лошо и за нас. Истински се надявам утре да отхвърлим ветото на президента, за да може да тръгнат нещата. Бензинът е 3,30 лв. Цената на уралския нефт е една и съща. От едната странат, когато говорим за газ, слагаме по 20 лв. и отгоре. Помните ли какво говореха за „Балкански поток“? А сега се вижда как той ще печели. Тази година ще излезем ще на печалба и за 72 г. вие ще получите от лошия Бойко над 230 млрд лв. в бюджета. Само това да съм ви направил, трябва да ми се отчете. Нашите герои, за съжаление, стават герои, когато умрат. Ние не обичаме някой да направи нещо хубаво“, сподели Борисов.

„Нужно е все пак да има правителство. Отново държавата е разделена на 3-4. От една страна президентската институция, от друга – правителството, от трета сме ние, от четвърта – олигархията. А на парламента пише „Съединението прави силата“. Ако ние не сме поне затегната сглобка, нищо добро не ни чака. Знам, че очаквате от мене малко оптимизъм. Зависи само от вас. Оптимизъм може да има, ако резултатите ни са малко по-добри“, обясни в заключение Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *