Борисов купува още американски самолети в отчаян опит да изпроси милост от САЩ!

България отблизо

Българското правителство планира да закупи още изтребители F-16 Block 70. Това стана ясно по време на среща между премиера Бойко Борисов и американския посланик в България Херо Мустафа.

„Правителството планира развитието на стратегическо партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза Борисов по време на срещата.

От Министерството на отбраната са изпратили писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго оборудване, в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Според думите на премиера, придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО.

Акцент на срещата бе дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

Според него, благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура, на която ще се разположат и поддържат самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора бе изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и „Локхийд Мартин“. В двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение.

Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд„, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета „Борисов-3“ одобриха покупката на осем изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, „Воля“ и „Атака“, но техните гласове не бяха достатъчни, за да спрат покупката.

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет от 1 милиард и 829 милиона лв. до 2 милиарда и 228 милиона лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха, че стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност трябва да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката, разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос необходимостта от закупуване на съвременно оборудване, за да се осигурят липсващите военни способности на самолетите, които са създадени през далечната 1970 г. Затова президентът каза, че тези изтребители са годни само за авиошоу, но не и за реални бойни действия.

На 26 юли 2019 г., в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Припомняме също, че заради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лева от началото на годината до 29 юли 2019 г.

В задачата се пита: Не е ли това внезапно желание на Борисов да купи още осем самолета от американците, при положение, че те не са пригодни вече за съвременни бойни действия…не е ли то отчаян опит да се изкрънка милост и оставане за още малко време във властта?!

Да не говорим, че този опит на Борисов да спаси себе си, се прави с пари на българските данъкоплатци. А това вече е престъпление.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *