Борисов се радва на американската похвала, която доведе България до фалит!

България отблизо

Премиерът Бойко Борисов откри правителственото заседание с коментар на поздрава от САЩ за вече одобрената от парламента и обнародвана в „Държавен вестник“ сделка за покупка на изтребителите F-16, предаде Нова телевизия.

„Оценката на Департамента на САЩ мисля, че е достатъчно ясна“, заяви министър-председателят преди заседанието на Министерския съвет. „Въпреки враждебната среда, в която работите, ви поздравявам за куража, силата, търпението“, обърна се той към всички министри, съпричастни към сделката, цитиран от blitz.bg.

По този начин, Борисов призна, че срещу купуването на американските самолети Ф-16 се е обявил почти целия български народ. Против са и партии като БСП, Атака, Воля. Против са и голяма част от гласоподавателите на ДПС и ГЕРБ.

И има защо да са против. 

Наложи се депутатите да променят закона за държавния бюджет, тъй като пари за тези разходи в бюджета няма. Това е голяма тежест за финансите на страната, понеже увеличава дефицита й до до 2,1% от БВП. А за да се извършат плащанията, трябваше да се вземат заеми. Особени спорове в парламента предизвика начина на плащане на самолетите – едновременно и цялостно. Премиерът Бойко Борисов заяви, че самият той настоява за това. Мнозина обаче имат съвсем друго обяснение.

Дори министърът на финансите Владислав Горанов каза, че България няма „такава кредитна история”, за да се възползва от разсрочено плащане. Тоест, САЩ настояват за този катастрофален за България начин на плащане – наведнъж и изцяло.

При обсъждането на сделката, Българската социалистическа партия и партията „Воля“ предложиха да се отложи гласуването за три или шест месеца, което всъщност означава прекратяване на процедурата за възлагане на обществени поръчки, тъй като предложението на САЩ за доставка на F-16 изтича на 5 септември.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки прочете отворено писмо до Доналд Тръмп. В него той помоли президента на САЩ да спре „тази хищническа сделка”, за да „не тласне България към фалит и финансова бездна. И да не обрича на нищета най-бедната европейска нация”.

„Знаете ли, че най-богатата страна обрича най-бедната държава от ЕС на страдание?”, попита Марешки и предлага на САЩ „да направи жест на добра воля и да доставят на България самолетите безплатно”.

Позицията на социалистите е подобна. Те заявяват, че САЩ не плащат на България за американските военни бази, затова биха могли да й „подарят” самолетите.

Но…да сте чували САЩ да дарят нещо на някого? Няма и да чуете!

istinata.net

Tagged

1 thought on “Борисов се радва на американската похвала, която доведе България до фалит!

  1. На тоя на ионален предател разстрел би бил маи мекото наказание за слугуването на всеки които му плаща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *