Боян Чуков: Неочаквано партньорство на Русия плаши Запада повече от всичко

Свят

И докато всички коментират нивото на двустранните руско-китайски отношения се оказа, че изключителната динамика в развитие на руско-иранските военно-политически отношения превърна последните от регионален в глобален фактор.

 

Населението на Иран е 87 млн. и е повече от това на Германия. На всичко отгоре, то е далеч по-младо, енергично и целеустремено от германското. Хипотетичният сумарен БВП на РФ и Иран заема четвърто място в света след Китай, САЩ и Индия. Населението на Иран и Русия общо е около 250 млн., което го прави достатъчно за постигане на регионална автономност.

Сумарните залежи на въглеводороди в двете страни са впечатляващи в глобален план. Москва и Техеран създават свой собствен технологичен център. За изостаналите в информационен план и жертвите на антииранската пропаганда… Иран е на 6-то място в света по развитие на нанотехнологии.

Персите обмениха с руснаците технологии за производство на нискобюджетни дронове. Обсъжда се съвместно производство на автомобили. Наскоро Иран разработи своя собствена хиперзвукова ракета подобна на руските „Кинжал“, която достига скорост 5 маха. Не са много страните, които могат да се похвалят с подобно постижение на своя военно-промишлен комплекс.

Например САЩ все още имат проблеми в тази област. Иран ще получи от Русия 60 самолета Су-35. Споразумението е било постигнато на последната среща на Николай Патрушев, Секретар на Съвета за сигурност на РФ с неговия ирански колега Али Шамкани. Договорени са съвместни действия срещу налаганите санкции срещу двете страни. Предвижда се динамизиране на техническото и икономическо стратегическо коопериране.

Иранският президент Ебраим Раиси определи отношенията между Москва и Техеран като „стратегически“. И всичко това на фона на тоталния срив на връзките на персите с ЕС и САЩ. Вашингтон е много недоволен от руско-персийската дружба.

Но има една важна „подробност“. САЩ оборудваха и допълниха самолетите на своите европейски натовски съюзници с възможности за носене на тактическо ядрено оръжие. Това развърза ръцете на руснаците да постъпят по същия начин по отношение на своите стратегически съюзници в евразийските военно-политически организации. Затова сега Русия и Иран имат превъзходство в ядреното въоръжаване и то много по-голяма, отколкото му се иска на Запада.

Персите и руснаците са принудени, от налаганите от САЩ и ЕС санкции, да търсят настоятелно тясно и поливалентно сътрудничество и коопериране. В перспектива това сътрудничество се приближат плътно до руско-белоруското.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *