Боян Чуков обясни какво ще се случи с победата на Герд Вилдерс в Нидерландия

Свят

Партията на Герд Вилдерс спечели изборите в Нидерландия. Новината не е от най-вдъхновяващите за Брюксел. Но да очакваме някакви огромни сътресения и промени в ЕС е доста наивно и лекомислено.

Вилдерс говори позитивно за Путин и не е фен на Зеленски. Но от приказки по медиите до сформиране на управляваща коалиция, която да реализира направените предизборни обещания, е съвсем друга опера.

В ЕС функционира добре разработен механизъм за „укротяване на опърничави“ (а дали са такива… кой да ти каже) политици. И симпатичната италианка Мелони говореше едно преди да стане премиер, а сега си стои в коловоза и ръси „политкоректни“ клишета.

Всички политически бунтари в Европа ползват един и същи наратив: против миграцията, съкращаване на фондовете за експанзия на ЕС, дистанциране от ежедневните грижи за Зеленски, диалог с Русия и други подобни словесни сладки „курабийки“ за ежедневния майдан в европейските социални мрежи.

Засега е прекалено рано да очакваме, че Нидерландия ще се превърне в истински Прометей за смачканата и обезверена европейска публика. Но победата на Герд Вилдерс е събитие за Европа. Злите езици твърдят, че на Герд Вилдерс няма да му стигнат 14 места в парламента за да събере коалиция и да сформира правителство. Може и да не съм прав, но в момента нещата стоят така.

Нидерландия от много години е неофициален говорител на Лондон в ЕС. Всичко по-хард и неприятно, което не искат да кажат британците… го заявяват в прав текст нидерландците. Мисля, че имаме спомен от неприятните тиради по адрес на България на бившия премиер Марк Рюте.

Великобритания не е в ЕС и нейната геостратегия на Стария континент е да играе ролята на балансьор в континентална Европа. Това е възможно само при хаотизиране на ЕС и неговото обезсилване. Ако САЩ действат вече ситуационно в Европа и се готвят да се оттеглят и предислоцират в Югоизточна Азия, то Обединеното кралство все по-уверено се настанява в ЕС (без да членува).

Лондон елегантно поема функциите на европейски континентален „бригадир“ и излиза от ролята на „звеневи“ при предишното мощно щатско присъствие. Европейските популисти, които играят ролята на „бунтовници“, реално работят за британската стратегия „Глобална Британия“.

Хамалските изпълнения на Стария континент се изпълняват от янките, а британците са по политтехнологията fine tuning. В Европа единствената засега сериозна промяна се свежда до това, че сериозните проблеми в ЕС вече не се решават с формирането на High-Level Working Group (HLWG)… ако ползваме наратива на брюкселската бюрокрация.

А европейските „бунтари“ ще продължат да успиват пипъла, който се бори яко с неправдите във ФБ и гласува за вилдерци и други подобни подредени… мюрета, яхнали „правилните“ тези към днешна дата и щедро раздаващи вербални „курабийки“ на медийния майдан.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *