Изненада: Ето защо войските на НАТО няма да отидат навреме на фронта срещу Русия

Свят

ИЗСТРЕЛВАНЕ НА РУСКА РАКЕТА „САРМАТ“, КОЯТО МОЖЕ ДА НОСИ КОНВЕНЦИОНАЛНИ И ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ. ЗАПАДЪТ НЕ Е В БЕЗОПАСНОСТ, АКО ТРЪГНЕ СРЕЩУ РУСИЯ.

Геополитическата обстановка, която се развива в последните няколко години отново налага войските на НАТО да бъдат готови за война в Европа, която може да избухне по всяко време.

Това е оценката на обединения щаб на страните-членки на Алианса.

Съвместното командване на НАТО за поддръжка и осигуряване в южния германски град Улм започва да функционира през 2021 г. Неговата задача е да координира бързото придвижване на войски и танкове през континента, както и логистичната подготовка, като например складиране на боеприпаси на източния фланг на алианса.

Въпреки това задачата за бързо разгръщане на сили с численост на дивизия с около 20 000 военнослужещи, както и снабдяването им с боеприпаси, гориво, резервни части и провизии, стана по-сложна след Студената война.

Докато в миналото войските на НАТО и Варшавския договор стояха едни срещу други основно в Германия, оттогава алиансът се е разширил с около 1000 км на изток, което увеличи многократно дължината на източния фланг на пакта до общо около 4000 километра.

„Пространството, фактът, че не всички сили са изнесени на предната линия, всичко това означава, че алиансът трябва да бъде бърз в преместването на войските от техните бази на правилното място на източния фланг“, заяви началникът на логистичното командване на НАТО генерал-лейтенант Александър Золфранк в интервю пред Ройтерс. и добави, че за това е необходима подготовка.

„В разгара на войната в Украйна Русия изстрелваше 50 000 артилерийски снаряда на ден. Тези снаряди трябва да достигнат до гаубиците“, каза той. „Затова трябва да се създадат складове – за боеприпаси, гориво, резервни части и провизии.

Но цялата тази логистика ще стане цел на руските ракетни войски, авиацията и артилерията,“ добави той.

Има и друго. Към момента силите на НАТО трябва да се ориентират спрямо различни национални разпоредби, като се започне от предварителното уведомяване, което се изисква преди боеприпаси да могат да бъдат транспортирани, до допустимите размери на военните конвои и профилактиката на заболяванията.

Золфранк заяви, че би искал да види „военен Шенген“, зона за свободно преминаване на войски, подобна на политическия Шенген, която позволява свободно движение в по-голямата част от ЕС.

Припомняме само че това едва ли ще е толкова лесно. Защото има много страни в НАТО, които няма да се съгласят през техните граници да се транспортират оръжия и боеприпаси, за които те не знаят нито какви са, нито дали са от забранени видове. Тоест, те няма да затворят очи и да позволят слепешката през техните територии да се движат войски, което веднага ще ги превърне в цел на руската армия.

Да не говорим, че отсега е ясно – няма много страни, които желаят да се включат във война срещу Русия. Особено след като се видя какво се случва в Украйна. При това там не се води пълномащабна война, а само военна операция.

А ако Русия започне истинска война, тогава нещата ще станат много по-сурови. И по-страшни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *