Кремъл попари НАТО: Идеята за „военен Шенген“ ще има последствия най-вече за самите идейчици

Свят

Идеята на НАТО за създаване на „военен Шенген“ не е нищо повече от ескалиране на напрежението на европейския континент.

Подобни инициативи показват нежеланието на колективния Запад да се вслуша в позицията на Русия по този въпрос и ще имат съответните последствия най-вече за тези, които генерират такива „идеи“.

Това се разбра от думите на прессекретаря на президента Владимир Путин Дмитрий Песков.

По-рано ръководителят на логистичното командване на НАТО Александър Солфранк заяви, че е необходимо създаване на „военен Шенген“ – механизъм, който да направи свободно движението на войски между страните от Алианса в случай на военни действия срещу Русия. Тоест, никоя държава от НАТО няма да може да спре войски на Алианса на границите си, поне за да провери какви оръжия и боеприпаси носят тези войски.

„Алиансът винаги е смятал Русия за така наречен условен враг. Сега той смята страната ни за явен враг, открито, каза Дмитрий Песков.

Това не е нищо повече от ескалиране на напрежението в Европа, което ще има своите последствия за тези, които опитват да принудят европейските страни да се съгласяват с такива измислици“, подчертаха от Кремъл.

„Подобни изявления подчертават, че управляващите в САЩ и Европа не искат да се вслушват в нашите опасения и се абстрахират от неизменния принцип за неделимостта на сигурността. Тоест те говорят за своята сигурност в ущърб на нашата“, продължи Песков.

„Ние не вървим към инфраструктура на НАТО. НАТО върви към нас. Това не може да не предизвика нашето безпокойство и не може да не доведе до ответни мерки за гарантиране на собствената ни сигурност. Светът е наясно, че точно игнорирането на нашите предупреждения, свързани със сигурността, доведе до войната в Украйна“, припомни прессекретарят на руския президент.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *