Боян Чуков: Приемането ни в Шенген прилича на почерпка със захарен памук и пуканки

България отблизо

Китай в момента води война със САЩ във възможно всички фронтове, с изключение на въоръжения. А това се отразява неблагоприятно на финансите на страните от западния конгломерат.

Ако говорим за България, то ние да не би да сме страна-инвалид в ЕС? С какво сме по-лоши от останалите държави? Останалите така ли ги приемаха – едното дотук, а след това ще изчакате за другото. На мен това ми прилича като предновогодишна почерпка със захарен памук, пуканки и газирана вода – дават ти нещо, но то се оказва едно голямо нищо.

Това каза за БНР международният анализатор Боян Чуков по повод уж потвърденото от премиера Николай Денков, че е постигнато принципно съгласие с Австрия за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство първоначално по въздух и вода. По-рано румънски медии обявиха, че това ще стане на 31 март, а през цялата нова година ще се водят преговори и за контрола по сухопътните граници, който да отпадне през 2025 година. Въпросът е, че и тогава няма да стане, защото нищо още не е потвърдено.

„Не съм убеден, че 2025 г. ще се случи това, което очакваме вече толкова години. Тук въпросът не е технологичен, а чисто политически. Трябва да си зададем въпроса – защо в крайна сметка големият препъни камък се оказа Австрия?“, продължи коментара си Боян Чуков.

А тук отговорът е съвсем прост. Защото Австрия стана изразител на интересите на две други големи държави в ЕС. А те не искат засилване на конкуренцията срещу своите стоки.

Според него обаче, нашето правителство ще отчете като голям успех приказките, че уж са ни пуснали малко в Шенген: „В края на тази година то не може да се похвали с някакви изключителни, забележителни успехи, с които да оправдае присъствието си във властта през изминалия период“.

Той посочи предимствата за бизнеса, а също и за обикновените граждани от влизането ни в Шенген. За обикновения българин ще е далеч по-приятно да пътува в Шенгенското пространство, отколкото на всяка граница да бъде спиран и да обяснява, че страната е в ЕС, но не в Шенген, добави анализаторът.

И още: „Проблемът е друг – че вече икономически и България, и Европа има страшно много проблеми и хората, които ще могат да се възползват от тази придобивка, стават все по-малко и по-малко. Този плюс ще бъде за относително много по-малко число наши сънародници. Една част от младите българи, които са в Западна Европа, постепенно започват да се връщат в България. Ние вече нямаме обратния поток от хора, който беше през изминалите 15-20 години“. Което означава, че свободното придвижване може да ни върне част от тези хора, които напуснаха България в търсене на по-добро заплащане в Западна Европа или другаде.

В предаването „12+4“ Боян Чуков отбеляза, че живеем в епоха, в която все по-често употребяваме израза „хибридна война“.

По думите му събитията в Украйна и тези в Ивицата Газа имат различни интерпретации. Те зависят от интересите на глобалните и регионални фактори, смята той. Според него все повече изборите през следващата година в САЩ ще оказват влияние върху отношението на Вашингтон към събитията в Украйна. Освен това, САЩ отдавна не са в тази финансова и военна форма, в която бяха преди 15-20 години, подчерта също анализаторът.

„Сега се оказва, че те нямат ресурс. Вече трябва да започнат да избират дали да се включат някъде или няма да могат“, коментира той. По думите му военната помощ за Украйна е пряко свързана с тази за Израел. Неговата прогноза е, че през 2024 г. арабският свят ще бъде основен терен за противоборство.

За изборите в САЩ Чуков изрази съмнение, че Доналд Тръмп ще бъде допуснат до участие в изборите. Според него ако бъде допуснат, той няма как да не ги спечели.

В предстоящите президентски избори в Русия няма някаква страшна загадка и няма да има особена борба, коментира още международният анализатор. По думите му в момента Владимир Путин отделя голям ресурс за вътрешните битки.

„2023 г. ще се запомни преди всичко и най-вече с всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Руската федерация“, категоричен бе Чуков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *