Асен Василев: Приемането на еврото върви по план, скоро левът отива в историята!

България отблизо
„Предварителната информация, която ни предостави министърът на финансите, е, че изпълнението на бюджета за тази година върви съгласно най-добрите ни очаквания. Нямаме проблеми по отношение на подготовката за еврозоната“. Това посочи днес премиерът акад. Николай Денков, който взе участие заседание на парламентарната Комисия по външна политика. „Опровергаха се всички черни сценарии, че държавата ще фалира“, каза от своя страна министърът на финансите Асен Василев.

„Днес беше приет много важен законопроект за Българската народна банка, който ще бъде внесен в Народното събрание в първите дни на 2024 г., за да се подготвяме за една от другите ни основни цели: подготовката за еврото“, каза още премиерът. ю

 

„Предварителната информация, която ни предостави министърът на финансите, е, че изпълнението на бюджета за тази година върви съгласно най-добрите ни очаквания. Нямаме проблеми по отношение на подготовката за еврозоната. Постепенно преминаваме от днешните към утрешните задачи“, посочи още той.

 

„Предварителното изпълнение на бюджета за тази година показва, че дефицитът ще бъде по-нисък от планираното – 2,5, а не 3%. Ще ни останат и 1 милиард, които можем да използваме, за да си помогнем за догодина за общинските проекти. Ще гарантираме, че всички аванси ще бъдат платени“, каза от своя страна министърът на финансите Асен Василев.

 

„Това опровергава всички черни сценарии, които се чуха за това, че държавата ще фалира. Това, от гледна точка на еврозоната, ни дава пълно право да кажем, че този критерий е покрит за тази година. Бюджетът догодина също е планиран в рамките на критериите.

 

Единственото, което остава, е критерият за инфлацията. До голяма степен инфлацията е внос в България, тя е по линия на храни и енергоизточници. Цените започнаха да падат. Очакваме в рамките на юни-юли догодина, когато излезе докладът, да сме покрили и този оставащ критерий, така че спокойно да можем да влезем в еврозоната“, допълни министърът на финансите.

 

По темата Шенген, Василев коментира:

 

„Това, че вратата беше затворена години, а сега се отвори, е много добра новина. Пълният ефект за българската икономика, разбира се, няма да бъде постигнат докато не се отворят и сухопътните граници. За австрийските ни партньори трябва да е ясно, че България ще преследва тази цел изключително упорито“ подчерта Василев.

Tagged

1 thought on “Асен Василев: Приемането на еврото върви по план, скоро левът отива в историята!

  1. ТОЛКОВА ТЪП ФИНАНСИС БЪЛГАРИЯ Е НЯМАЛО ТАТАРЕВСКИЯ КАУН КОКОРЧО Е НЕНАДМИНАТ ПО ТЪПИЗЪМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *