Британски наемник разказа за ужаса от срещата с руските командоси

Свят

Британски наемник, биещ се на страната на Украйна, разказа пред The ​​Times за престрелка с руските военни на остров в река Днепър. 

 

Според него в разузнавателната група на Witcher били включени британски, американски и австралийски наемници, пишат чуждестранни издания.

Десетина мъже на надуваема лодка „Зодиак“ стигнали до остров в делтата на река Днепър. Наемниците намерили имение във вътрешността на острова, сред изоставените ваканционни къщи и заели позиции на последния му етаж.

В момента изглежда, че руснаците са изоставили островите, в които отидохме на разузнаване, и са отрязани от страната на Олешек,  казва Деймиън Родригес, американски командир на групата.

През нощта, обаче, разузнавателният екип се стреснал, когато чул почукване на вратата отдолу.

Нашият човек Мат попита на руски: „Кой е там?“, смятайки, че вероятно са украинци. А тези момчета казват:

Отворете, приятели сме. Веднага схванахме, че нямаха правилната кодова дума. Значи не са от нашите. Но докато се усетим и руснаците вече не питаха. Взривиха вратата с гранати. Беше шок за нас, защото мислехме, че сме в безопасност. И защото нямаше накъде да отстъпим, каза Родригес.

Руските командоси хвърлиха газови и димни гранати в къщата, където се намирахме ние от групата на наемниците. Тогава ужасът ни обхвана. Опитвахме се да избягаме от дима, но нямаше накъде. Стреляхме напосоки, но без резултат. Наложи се нашата група наемници криво – ляво да напуснем помещенията през покрива и да се оттеглим към брега. Имаше ранени при скачането от покрива. Едва сварихме да натоварим ранените на лодки и започнахме бягството току под дулата на руските войници. Можеха да ни убият, ако искаха. Но руснаците не стрелят в гръб.

Един от нашите наемници по време на престрелката в имението, се сви на пода от ужас и беше готов да се предаде. Едва го извлякохме от там. Но той вече не беше боеспособен и по-късно трябваше да бъде изпратен у дома.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *