Войн Божинов: След гаврата с Трети март идва времето на Народния съд

България отблизо

Тази политическа дъвка се дъвче от началото на промените, но нито Филип Димитров, нито Иван Костов си позволиха да направят подобна стъпка, каза историкът пред БНР.

 

Той изрази надежда, че има хора в ГЕРБ, които не са съгласни „с тази абсолютно безкомпромисна линия на ПП“ и в последния момент политическият инстинкт на Борисов ще надделее над конюнктурата.

Предложението да се промени датата на националния празник е откровена провокация към обществото, която е сериозно подготвена. Това мнение изрази в интервю за БНР историкът Войн Божинов, като се спря първо на твърдението за Трети март като проблемна дата.

 

„За тези господа очевидно е проблемна дата – тя напомня за връзката между българския народ и руския народ. А защо сега? Става въпрос и за политкоректност, но и за откровена провокация към нашето общество, чиито последици могат да бъдат много страшни“, изтъкна Божинов.

С това предложение се цели подмяна на обществения дебат и „вместо да се занимаваме със сериозни въпроси – директното вкарване на България във война, на нас ни беше предоставен есенно-зимен дневен ред от рода на „големия проблем“ за националния празник, изтъкна историкът. Според него темата за националния празник ще бъде доминираща и в кампанията за местните избори.

„Но покрай този фалшив, изкуствен дебат, който се налага на нашето общество, могат да се разгорят изключително ожесточени дебати, които да налеят вода в мелницата на хора, които не искат съвместното съжителстване между етносите в нашата държава – радикализация на някои елементи около протурски национализъм. Този изкуствен дебат безспорно ще създаде напрежение между българи и турци. Той затова е и замислен.“

За младите турци възродителния процес е вече далече. Ако ДПС започне да губи електорат, този дебат за националния празник, за ролята на Русия за нашето Освобождение ще заостри вниманието и ще канализира вота за ДПС в една конкретна посока, изказа своите опасения Войн Божинов.

Историкът сравни това с „игра с огъня за цялото българско общество, даже за ловка политическа формация като ДПС“ и подчерта, че зад предложението стои сериозна подготовка.

„Зад това предложение стои ДБ. То е насочено като провокация към нашето общество и много добре подготвено. Преди няколко месеца група търновски историци, съвместно с мои колеги от Института за исторически изследвания и някои представители на Софийския университет излязоха именно с декларация, че Трети март не трябва да бъде национален празник, да имаме междинен 10-годишен период без национален празник, след което 24 май да заеме това място.“

Тази политическа дъвка се дъвче от началото на промените, но нито Филип Димитров, нито Иван Костов си позволиха да направят подобна стъпка, допълни той. „Те донякъде се съобразяваха с общественото мнение. Но вече на власт имаме хора, на които не им пука какво мислят българите. Зад тях е посолството и това им стига. И това е явна демонстрация – ние правим това, което искаме, вие нямате думата“, каза Божинов.

Той открои „изключителната коварност на този ход – да се противопоставят двете дати една на друга“ – 3 март и 24 май.

„Националният празник на една държава – може да погледнем държавите около нас със сходна политическа съдба, това е политически празник. Избира се дата, която има политическо значение, докато 24 май е духовен празник, празник на духа, донякъде наддържавен, тъй като започва да се чества още когато няма българска държава.“

Историкът изрази надежда, че има хора в ГЕРБ, които не са съгласни „с тази абсолютно безкомпромисна линия на ПП“ и в последния момент политическият инстинкт на Борисов ще надделее над конюнктурата.

Съединението успява, защото толкова са големи противоречията между Великите сили на Балканите, че българският национален интерес се промъква между тях, каза още в анализа си на темата за националния празник Войн Божинов.

„В нашата историография сме свидетели на нещо страшно – има самоцензура – всеки автор знае за какво не трябва да пише. Например за огромната роля на Русия за нашето Освобождение. Не трябва да се споменава, че Русия не само освободи българската държава, тя създаде българската държава, постави темелите на съвременната българска държава“, коментира историкът в предаването „Политически НЕкоректно“.

„Днес ни се поднася едната страна на медала, тя се определя като истинната и това е постоянно – по всякакви електронни масмедии едни и същи хора ни говорят едно и също. Като видя физиономията на г-н Х, знам какво ще излезе от устата му. Не мога да разбера тези, които правят тази схема за промиване на мозъците. Защото всичко това обръща мнението на хората на 180 градуса. Хората в буквалния смисъл са отвратени вече от някои фамилии, от това, което говорят по масмедиите – както за Трети март, така и за събитията в Украйна, за нашия обществен живот.“

Той подчерта, че в момента властта действа „в пълен противовес на желанието на народа“ и предупреди, че „така се ражда това, което марксическата историография нарича предреволюционна ситуация“.

„След нея следва революцията. След революцията идва някакъв вид извънредно съдилище, повече познато сред българското общество като Народен съд. Наказанието на това извънредно съдилище е винаги едно. И след това 50-60 години – „ау, те убиха елита на нацията“. Когато вървиш умишлено срещу интереса на народа си, идва и този момент.“

„Всички от тях са готови с апартаменти в чужбина. И когато дойде моментът на тази картина от Кабул – с колесниците на самолетите, те са се подсигурили. Но ние оставаме тук, с проблемите, които са ни оставили“, отбеляза Божинов.

В отношенията ни с РСМ „ще става още по-лошо“, прогнозира Войн Божинов. По думите му нашата делегация досега много пъти си е тръгвала „с подвита опашка от Скопие и от Брюксел“, а каквото са поискали от Северна Македония, това е ставало.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *