Британското разузнаване: Това е новата ЧВК „Вагнер“!

Свят

Руската частна военна компания „Редут“ набира наемници, включително бивши бойци от групата „Вагнер“ под прикритието на „доброволци“, твърди британското военно разузнаване в актуализация за военните действия в Украйна, предава европейската редакция на Politico.

В публикацията се казва, че руското военно разузнаване, ГРУ, вероятно финансира и контролира дейността на групата и се добавя, че „Редут“ е участвал в бойни действия в регионите на Донецк, Харков, Киев и Луганск в Украйна от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.

„Реалистична е възможността практиката на руското министерство на отбраната да набира служители чрез „доброволчески“ части да е допринесла Русия да избегне по-нататъшна непопулярна мобилизация“, се казва в британската актуализация.

Според „доказателства“ , представени на комисията по външни работи на Камарата на общините на Обединеното кралство миналия месец, „Редут“ е създадена през 2008 г. от „свързания с Путин олигарх и бивш агент на КГБ Генадий Тимченко, за да защитава неговата газова империя, според бивш висш офицер от руската армия и оперативен агент на „Вагнер“.

Групата, която „много вероятно“ има повече от 7000 души персонал, според доклада на британското разузнаване, стана известна след прекратяването на бунта на собственика на „Вагнер“ Евгений Пригожин през юни срещу Путин.

Два месеца по-късно частен самолет, превозващ Пригожин и неговите висши лейтенанти, се разби северозападно от Москва. Путин заяви, че наемниците на Вагнер могат да подписват договори и да полагат клетва за вярност към Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *