Британците се стреснаха: Военните способности на страната ни се сриват

Свят

Британската армия може да има на разположение по-малко от 50 изправни танка Challenger 2, според изявление на Тобиас Елууд, ръководител на комисията по отбрана на Камарата на общините (долната камара на британския парламент).

Това отразява последиците от дългогодишната политика на страната за съкращаване на разходите за отбрана.

„Реалният брой на изправните танкове може да бъде еквивалентен на силата на един танков полк, тоест около 44 единици“, цитира The Times думите на Елууд.

Ръководителят на комисията по отбрана е загрижен за състоянието на британската армия, което според него не съответства на влошаващата се ситуация със сигурността.

Елууд подчертава, че настоящата военна ситуация не е в състояние да отговори адекватно на нарастващите предизвикателства пред сигурността, пред които е изправена Великобритания.

По-малко от 50 изправни танка Challenger 2 са ясно доказателство за пропуснатите възможности в областта на отбранителната политика на страната през последните години.

Не по-малко важна роля за това изигра и прехвърлянето на Киев на 28 танка Challenger 2. Това показва, че в бъдеще Великобритания няма да може да оборудва ВСУ с тежка бронирана техника.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *