Задкулисни игри: Асен Василев обещал да купуваме ток от Украйна!

Свят

България може да купува електроенергия от Украйна, написа във Фейсбук министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко. Това е декларирал пред киевския икономист вицепремиерът Асен Василев.

„Неотдавна Украйна се присъедини към европейската енергетична мрежа, ставайки член на ENTSO-Е. По този начин произведената в Украйна електроенергия може да се реализира на европейския пазар. Обсъждах тази възможност с всички европейски колеги. Вицепремиерът и министър на финансите на България Асен Василев изрази готовност да внесе в дневния ред на правителството разглеждането на въпроса за покупка на произведена от нас електроенергия“, отбелязва Марченко.

На 16 март Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E) започна експериментална синхронизация на континенталната енергийна система на Европа със системите на Украйна и Молдова.

Оперативните системи на континентална Европа поддържат стабилността на украинско-молдовската енергосистема след положителен анализ, който е потвърдил, че неотложната синхронизация е технически възможна наред с редица мероприятия по осигуряване на безопасността на енергийните системи. Украйна има всички възможности да увеличи експорта на електроенергия в страните от ЕС, написа Марченко./Източник Офнюз/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *