Брюксел вместо да извади очи, изписа вежди на Путин! И увеличи зависимостта на България от Ердоган!

България отблизо

Ако след няколко месеца всички родни шофьори псуват повече Брюксел, отколкото Путин, причината ще е много ясна и конкретна. Нашенецът страда най-много, когато го ударят по джоба. А това е най-вероятният резултат от отказа на Еврокомисията да даде отсрочка на България за петролното ембарго срещу Русия.

Пазарлъкът коя страна да мине метър в новия пакет от санкции срещу Москва започнаха още миналия петък. До тук е ясно, че ЕК не иска да ни даде повече време, за да се адаптираме към врътването на кранчето с руския петрол.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев призна, че България също ще иска отсрочка. Мотивът е, че в противен случай горивата рязко ще поскъпнат у нас. Бургаската рафинерия на „Лукойл“, която доставя около 70% от горивата на родния пазар, даже може да спре работа, ако не ползва руски петрол.

Според  капацитети пренастройването й за друг вид суровина трудно може да се случи в рамките на 6-8 месеца. Дори това да стане, количеството на произведените горива рязко ще намалее. Това неизбежно ще наложи в България да се внасят готов бензин и дизел, което ще ги оскъпи.

Най-изгодният вариант е да се докарат горива от Турция, където в момента литър оттам излиза към 3 лева с доставка в пристанището във Варна. Към тази цена трябва да се сложат още биодобавка, която го оскъпява с 15-20 ст., транспорт, съхранение, количества за държавния резерв, разходи на търговците за издръжка на бензиностанциите.

Така цената на дребно за крайния потребител със сигурност ще надмине 5 лева, а в момента тя е малко над 3 лева, сочат грубите сметки. Това обаче ще ни постави в зависимост от Турция, вместо от Русия. А това също не е добър вариант за България. И без това си имаме доста голяма турска общност в страната.

Затова и сегашното правителство настоява България също да ползва отсрочка като другите три бивши соцдържави. Еврокомисията обаче ни отрязала с мотива, че искането на България „не е имало реални аргументи“, разтръбиха световните агенции.

При това положение България се кани да удари с вето общото решение на ЕС за въвеждане на петролно ембарго на Русия. Звучи доста необичайно смело, а и нелогично след пламенната реч на вицето Асен Василев по адрес на Кремъл, когато Путин ни спря газа. Тогава британски медии толкова похвалиха храбрия хасковлия, че предложиха да сменят с него своя премиер купонджия Борис Джонсън.

Сега обаче

страхът от солените цени по бензиностанциите изглежда по-голям от гнева към „агресора“ Путин.

Освен ако заканата за вето не е блъф, с който родните харвардци смятат да накарат Еврокомисията да омекне. Вчера от БСП се чуха гласове, че Коалиционният съвет трябва да реши каква да бъде позицията ни по казуса, което означава, че управляващите не са на един акъл и по този въпрос.

Отделен въпрос е доколко петролното ембарго няма да се превърне в бумеранг за целия Евросъюз. Първо заради предизвикания разкол между отделните държави, а после и заради реалния резултат.

Отсега има съмнения, че оставената вратичка за ембаргото ще се ползва с пълна сила. А още при обявяването на новия пакет санкции петролът поскъпна и увеличи печалбите на Русия, с които се плаща войната в Украйна. Също като в поговорката за ваденето на очи, което завършило с изписани вежди. В случая на Путин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *