Брюксел онемя: Русия затрупана със заявки за ваксина от страни-членки на ЕС!

Свят

Унгария, Чехия, Монако, Словакия, Австрия, Гърция, Словения, Хърватия вече имат заявки за руската ваксина „Спутник V“. В България също има силен натиск върху правителството на Борисов да закупи руската ваксина.

Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини срещу COVID-19 от чужбина, но производствените мощности не дават възможност всички те да бъдат задоволени веднага. Защото и над 30 страни извън Евросъюза също искат руската ваксина.

Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Русия заема отговорна позиция с оглед колкото може повече ваксини да бъдат доставени в различни страни, които засега срещат проблеми с ваксините. Оборотите на производството се вдигат всяка седмица. Освен това, ние договаряме с много правителства да започнат производство на „Спутник V“ на своя територия под ръководството на руски специалисти. Работим усилено, за да удовлетворим исканията и сме сигурни, че няма да оставим без ваксини нито една страна, която е потърсила помощта ни, увери говорителят на Кремъл.

Само Борисов още не предприема нищо като се оправдава с ЕС. Но тези измислени оправдания рухнаха пред силата на фактите. Скоро почти целия ЕС ще иска руската ваксина, а Борисов разправя, че не можел да подаде заявка, защото началниците от Брюксел му забранявали.

Милош Земан съобщи по-рано пред чешка телевизия, че е изпратил до Путин писмена молба за „Спутник V“ и разчита на бързи доставки. Той добави, че „ако е бил вярно информиран, молбата му ще бъде удовлетворена“.

Здравното министерство на Чехия информира, че засилващата се в страната коронавирусна епидемия е убила вече 20 194 души. Според данните от миналата седмица Чехия заема първото място в света по брой новозаразени на 1 милион жители. Инфектираните в страната с 10,46- милионно население са общо 1 227 595.

Чехия започна ваксинация срещу COVID-19 на 27 декември и 644 300 души вече са имунизирани с препаратите на Пфайзер/Бионтех, Модерна и АстраЗенека. Чешките власти се надяват Европейската агенция по лекарствата възможно най-скоро да регистрира и „Спутник V“, добавя ТАСС, цитирана от БТА.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *