Руските войски продължават с бързите успехи на фронта

Свят

Руските войски продължават да правят бързи успехи по фронтовете след Авдеевка. Това може да се обясни отчасти с намаляването на западната помощ за Украйна, но има друг проблем за войските на Киев. Зад Авдеевка са построени елементарни линии от окопи, коментира The New York Times, на който се позовава агенция УНИАН.

Тези линии нямат допълнителни укрепления, които биха могли да забавят руските танкове и да помогнат за защитата на главните пътища и важни височини. Украинското командване съобщи, че войските се придвижват от Авдеевка към укрепени отбранителни линии извън града. Руските войски са превзели три села западно от Авдеевка в рамките на една седмица и атакуват друго.

Американски служители са загрижени, че Украйна не е укрепила отбранителните си линии навреме или достатъчно добре. Сега украинските въоръжени сили може да се сблъскат с последствия, тъй като руските части бавно, но се придвижват напред и на запад. Британското разузнаване каза в четвъртък, че руските войски са напреднали на около 10 км от центъра на Авдиевка през последните две седмици, което е изключително бърз напредък в сравнение с предишни офанзиви.

„Украинските командири имаха достатъчно време да подготвят отбрана близо до Авдеевка. Но украинската отбрана извън Авдеевка показва елементарни изкопни работи, често без свързващи окопи за достигане на пехотни войски до огневи позиции“, пише изданието.

Укрепване на руската отбрана

Липсата на надеждни украински окопи в района е особено забележима в сравнение със силната руска отбрана, която осуети настъплението на Киев през лятото. Руските укрепления край южното село Върбово показват колко мощна е защитата на руските сили. Върбово има концентричен пръстен от укрепления. Започва с изкоп, достатъчно широк за спиране на танкове и бронирани машини. След това има мрежа от драконови зъби и разклонени окопи за пехотата. Сателитни изображения от февруари показват слоеста руска защита западно от Вербово с хиляди кратери от снаряди, видими в околните полета, които обаче не са повредили защитните валове.

„Много скъп вариант“

Има много възможни причини за очевидната липса на украинска защита. Украински официални лица може да са били твърде съсредоточени върху настъпателните операции през изминалата година, за да отделят необходимите ресурси за изграждане на множество окопи и капани за танкове, казаха американски служители и военни експерти. „Кой беше заинтересован и кой разглеждаше изграждането на отбранителни линии като опция – защото това е много скъп вариант? Никой“, каза пенсионираният полковник от украинската армия Сергей Грабски, отбелязвайки, че по това време Украйна е разполагала с малко ресурси.

Възможно е да е имало и психологически елемент, казаха американски служители. Ако украинските сили трябваше да минират силно определени райони, за да възпрепятстват руския напредък, това би било мълчаливо признание, че е малко вероятно те да провеждат в бъдеще настъпателни операции в същия район. Те всъщност биха приели, че територията остава под контрола на Русия.

Докато Москва започна изграждането на отбранителни линии на юг повече от шест месеца преди контранастъплението на Киев, Украйна започна да планира нови укрепления едва преди три месеца. Отговорността за изграждането на първата отбранителна линия ще падне върху военни части, разположени в района, докато следващите отбранителни линии ще бъдат изградени от цивилните власти с помощта на частни изпълнители, казаха официални лица.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал каза, че тази година около 30 милиарда гривни са отделени за укрепване. На териториите в източната част на Донецка област, където се намира Авдеевка, „ще бъде отделено максимално внимание“, заяви президентът Владимир Зеленски по време на посещение на фронтовата линия в края на ноември. Той отбеляза „необходимостта от засилване и ускоряване на изграждане на съоръжения.“

Паси Паройнен, обаче, анализатор в Black Bird Group, който анализира сателитни изображения и съдържание в социалните медии от бойното поле, каза, че „нищо съществено не се е случило“ след посещението на Зеленски. Извън Авдеевка „се подготвят нови позиции, но те все още не са особено страхотна отбранителна линия“ и не са сравними по мащаб с руските укрепления на юг.

Украинските власти казаха, че няма достатъчно хора, способни да извършват строителни работи. В средата на януари местните власти в западната област Ивано-Франковск заявиха, че търсят 300 работници, готови да помогнат за изграждането на укрепления в района на Донецк. „Нямаме достатъчно инженерни единици. И дори тези единици, които имаме, нямат оборудване“, каза Грабски.

Русия имаше много повече оборудване, материали и опитен персонал при изграждането на своите отбранителни линии. През последните дни няколко украински журналисти осъдиха липсата на силни отбранителни линии извън Авдеевка в рядка публична критика към военните. Забавянето на изграждането на укрепления означава, че украинските войски сега може да бъдат оставени да укрепват своите отбранителни линии, докато са под обстрел от руската армия, което прави задачата много по-трудна. Грабски отбеляза, че сега Русия пречи на украинските войски да укрепят отбраната си, като ги бомбардира непрекъснато, включително с управляеми авиационни бомби, които могат да пробият дори добре подготвени укрепления.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *