БСП към ГЕРБ: И в наглостта трябва да има граници!

България отблизо
Правилата за изборите са приети от мнозинството на ГЕРБ и ОП. Те протестират срещу себе си.

Така БСП даде отговор на безумната пресконференция на ГЕРБ, в която те обвиниха ЦИК, че правел изборите много сложни, без да кажат, че законите, по които се движи ЦИК са приети от тях. Председателят на предизборния щаб Георги Свиленски се обърна към управляващите с думите: „Уважаеми представители на ГЕРБ, всичко е във вашите ръце. Имахте мнозинство в парламента, имате правителство. Имате и мнозинство в Централната избирателна комисия, докато БСП има малцинство – 6 човека от 20, и не може да прокара нито едно решение по своя инициатива“, категоричен бе той.

 

„Вие от ГЕРБ и ОП сте виновни за това положение и ще си носите отговорността, няма как да избягате от нея. Вие решихте да има и машини, и хартиени бюлетини“, заяви социалистът като припомни, че БСП три години се бори в българския парламент да има само машинно гласуване.

 

„Напуснахме парламента за 3 месеца именно по този повод с ясното съзнание, че така вотът ще бъде честен, обективен, няма да има недействителни бюлетини и задраскани протоколи. Двойният начин на гласуване, който вие въведохте, ще предизвика притесненията, които сега се чуват“, алармира Георги Свиленски.

 

„Не може да продължавате по този начин да спекулирате с решенията, със законите и със спазването на държавността. Дори и в наглостта трябва да има граници“, каза още той.

 

По думите му управляващите нарочно правят внушение за хаос в изборния процес, за да отблъснат както българските граждани от гласуване, така и българските граждани в секционните избирателни комисии и в изборния процес.

 

„Ние от БСП ще осигурим 35 000 участници в секционни избирателни комисии – застъпници, наблюдатели и представители и няма да позволим да направите каквито и да е спекулации и машинации“, добави Георги Свиленски.

 

Той припомни, че промените в Изборния кодекс, по които се провеждат изборите, са приети през октомври 2020 г. от мнозинството на ГЕРБ и ОП, а БСП е гласувала против тези промени.

 

Представителят на БСП в ЦИК Емил Войнов обясни, че протоколът на ЦИК, който е приет, отговаря на всички изисквания на Изборния кодекс. „Кодексът изрично каза, че протоколът е само един, и всички данни се вписват него“.

 

Той обясни, че данните от машинното гласуване се прибавят поотделно към данните от протокола на СИК, след което данните от гласуването с хартиени бюлетини и от машинното гласуване се сумират. „Всичко това довежда до необходимостта да има много числа в секционния протокол“, заяви Емил Войнов.

Tagged

1 thought on “БСП към ГЕРБ: И в наглостта трябва да има граници!

  1. Цялото ГЕРБаво управление е некадърно и сбъркано, а те никога не са виновни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *