Будапеща и Виена няма да дадат оръжие на Украйна и няма да участват в зоната на военните действия

Свят

След разговори с австрийския министър на отбраната Клаудия Танер, унгарският министър на отбраната Кристоф Шалай-Бобровницки потвърди отказа на двете страни да доставят оръжие на Украйна. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на унгарското военно ведомство, предава РБК.

„Позицията на Унгария е ясна: ние не доставяме оръжия в зоната на конфликта, няма да участваме в това, защото искаме да избегнем неговата ескалация и в това отношение нашата позиция съвпада с позицията на Австрия. Неутрална Австрия също не изпраща оръжие в зоната на военни действия“, заяви унгарският министър.

По-рано през януари държавният секретар на унгарското външно министерство за двустранните отношения Тамаш Менцер публикува изявление относно действията на украинските власти в Закарпатие по отношение на унгарската общност. Той ги нарече неприемливи и ги осъди, предаде „Фокус“.
„Антиунгарските решения и действия, разбира се, са неприемливи, ние осъждаме случилото се. Призоваваме местните власти незабавно да спрат безчинствата над унгарците. Призоваваме държавните власти на Украйна незабавно да направят всичко, за да отменят антиунгарските решения и да възстановят предишното състояние“, заяви той.

Източник Днес.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *