България излиза по площадите. Започват мощни протести

България отблизо

В момента се подготвят протести, най-вероятно ще бъдат проведени следващата седмица, и то не само в София. Водим разговори с нашите структури кой, къде и доколко е склонен да премине към безсрочни стачни действия.

Това заяви Ваня Григорова, икономическият съветник на президента на КТ „Подкрепа“, във връзка с приемането на проектобюджета за 2023 г., цитирана от БТА.

В четвъртък в зала „Изток“ на Народното събрание бе насрочено съвместно заседание на три комисии – по бюджет и финанси, труда, демографската и социалната политика и по икономическа политика и иновации.

В дневния ред на първо четене бяха включени трите законопроекта за Държавния бюджет, за бюджета на Държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г.

Единствени от социалните партньори не подкрепихме проектобюджета, каза Григорова и припомни заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник, на което бяха разгледани и обсъдени трите проекта.

Виждаме, че управляващите се опитват възможно най-бързо да прокарат проектозакона за 2023 г. през Народното събрание, за да може следващата седмица да мине на първо четене в пленарна зала, посочи Григорова.

Нямаме време и това трябва много ясно да се чуе от българските работещи, каза тя. По думите ѝ, ако някой е недоволен от трудовите си възнаграждения, сега е моментът да настоява за увеличаването им.

Григорова каза, че няколко системи остават недофинансирани – Националния осигурителен институт (НОИ), Националния статистически институт (НСИ), култура, БДЖ и др.

Припомняме, че полицаи и пожарникари отново се събраха на символичен протест в София. Подобни прояви има и в други градове.

На въпрос протестите ли са начинът да се извоюват исканията на работещите, Григорова каза: „Най-ефективно е със стачки“.

И уточни, че стачката е по-силен механизъм, тъй като работникът трябва да бъде на работното място, но да не работи, така, че да накара работодателят да разбере какво означа той да не работи.

Изключително важно е това, че работодателят няма право да замени този работник, именно за да усети тежестта на стачката, коментира Григорова и допълни, че има разлика между протест и стачки.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов откри в София двудневна международна конференция на тема „Кризите не са оправдание: достойни условия  на труд и справедливи заплати за работещите – сега!“.

Навсякъде се забелязва много сериозно отслабване на работническите права, коментира по темата Григорова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *